De zomer staat weer voor de deur en hoewel veel mensen uitkijken naar een beetje zon, is de zomer ook een periode waarbij je meer aandacht aan je huisdieren moet besteden. De hoge temperaturen en de langdurige droogte vergroten namelijk de kans op oververhitting bij je huisdieren. Wanneer je hond bijvoorbeeld oververhit raakt, kan dat levensgevaarlijke situaties veroorzaken. Daarom is het belangrijk voor hondeneigenaars om stil te staan bij de vraag: wat moet je nu doen bij oververhitting van je hond? En misschien nog belangrijker: hoe kan dit voorkomen worden?
Waarom kan een hond het te warm krijgen?
Bij extreem warme zomers, waarbij de warmte en droogte ook nog lange tijd aanhouden, is de zon voor honden minder leuk, omdat de kans op oververhitting extreem toeneemt. Honden kunnen namelijk hun warmte niet kwijt, zoals dit bij mensen het geval is. Wij geven warmte af door te zweten uit poriën die zich over de hele huid bevinden. Honden kunnen niet transpireren, maar voeren hun warmte af door te hijgen en via de voetzolen. Bovendien heeft hun vacht ook nog een isolerende werking.
Hoe ontstaat oververhitting bij je hond?
Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het feit dat je nooit je hond moet achterlaten in een gloeiendhete auto; ook niet met de ramen op een kier. Er is echter de misvatting ontstaan dat dit de enige manier is waarop je hond oververhit kan raken. Een hond kan bij hoge temperaturen echter op meer manieren het te warm krijgen:
- Inspannende activiteiten in de zon
- Te weinig schaduwrijke plekken in zijn omgeving
- Uitlaten van je hond, terwijl jij fietst
- Te weinig drinkwater
- Wandelingen op heet asfalt
Wanneer spreek je van oververhitting?
Als je hond een lichaamstemperatuur heeft van 41 á 42 graden Celsius, dan spreek je van oververhitting. Deze hoge lichaamstemperaturen zorgen er namelijk voor dat het bloed stroperiger wordt. Hierdoor kan het niet goed rondgepompt worden. Vooral de hersenen van je hond ondervinden hier het eerst last van en raken ook het snelst beschadigd bij oververhitting.
Symptomen van oververhitting bij je hond
Hoe weet je nu, wanneer je hond oververhit dreigt te raken? Er zijn een aantal kenmerkende symptomen die bij oververhitting zichtbaar zijn:
- Extreem hijgen
- Geluid bij ademen
- Overmatig kwijlen
- Overgeven
- Aanhoudende sloomheid
- Paniekklachten
- Donkerkleurige slijmvliezen
- Flauwvallen
- Spierverslapping
- Binnenkant oren abnormaal warm
Sommige van deze klachten kunnen ook bijwerkingen zijn van een ontwormingskuur. Bij twijfel is het altijd raadzaam je dierenarts te raadplegen.
Wat moet je doen, wanneer je hond oververhit is?
Het kernwoord is: afkoelen. Wanneer een hond oververhit is, is het van levensbelang zo snel mogelijk voor afkoeling te zorgen. Hier volgt hoe je dit het beste kunt doen:
- Zet je hond in een schaduwrijke plek.
- Zet een ventilator naast je hond.
- Maak de voetzooltjes van de hond nat.
- Maak je hond nat, het liefst met koel (niet ijskoud) stromend water, zodat de warmte weg kan.
- Plaats je hond op een natte plek in de schaduw. Maak bijvoorbeeld wat gras nat of leg handdoeken onder je hond. Als je wil koelen met natte doeken, wissel die regelmatig en spoel ze uit onder de koude kraan, zodat ze de warmte kunnen blijven absorberen.
- Voer je hond slokjes water. Geef hem niet te veel in een keer.
Houd tussentijds wel de temperatuur bij, want te lang afkoelen, kan weer leiden tot onderkoeling. Houd op met koelen, wanneer de temperatuur onder de veertig graden is gezakt.
Wat moet je doen, wanneer je oververhitting bij een andere hond detecteert?
Als je een hond in een auto aantreft in de zomer of bij hoge temperaturen buiten, dan mag je actie ondernemen. Als je de kenmerken ziet van een oververhitte hond, dan moet je niet te lang zoeken naar de eigenaar. Bel de politie en de dierenambulance.
Hoelang kan oververhitting aanhouden?
Wanneer je jouw hond op tijd koelte kan geven, dan houdt je trouwe viervoeter geen blijvende schade over aan de oververhitting. Is dit niet het geval, dan kan er orgaanschade voorkomen. Wanneer je hond aanhoudend sloom blijft na de oververhitting, dan kan dat wijzen op een verminderde hersenfunctie. Ook darmen ondervinden vaak schade na een te lange periode van oververhitting. Dit komt tot uiting in bloederige, zwarte diarree. Ook de nieren en lever kunnen getroffen worden door oververhitting. Hoe meer organen beschadigd raken, des te groter is de kans dat je hond overlijdt. Daarom is oververhitting ook zo gevaarlijk voor je hond! Breng je hond, wanneer die lange tijd oververhit is geweest, daarom altijd langs jouw dierenarts voor een check up.
Tips om oververhitting te voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen, zeker in het geval van oververhitting. Ga bijvoorbeeld bij het uitlaten niet uitgebreid met je hond apporteren. Ook niet in het water, want dan kan je hond door de activiteit alsnog oververhit raken. Denk ook eens aan een koeltemat of koeltehalsband aan te schaffen. Zorg ervoor dat je je hond dagelijks borstelt, want zo verwijder je overbodige haren die warmte vasthouden. Heb je een kortharige hond, dan kun je ook speciale zonnebrandcrème voor honden aanschaffen. Loop niet over asfalt met je hond. Ook in de avonduren kan asfalt nog lang heet blijven en de voetkussens van je hond verbranden.
Naast de warmteperiodes is het natuurlijk ook belangrijk om je hond voor te bereiden op de winterse kou. In deze blog geven wij tips om je hond tegen sneeuw te beschermen.
Let op de extra kwetsbare honden
Oude honden en jongere hondjes hebben extra last van de felle zon. Oudere honden kun je daarom vaak de hals ietwat scheren, zodat afkoeling daar eenvoudiger plaatsvindt. Ook hondenrassen met korte neuzen hebben meer last van de hitte, omdat ze sowieso meer last hebben van ademhalingsproblemen. Ook als je hond al niet helemaal lekker is en bijvoorbeeld last heeft van oormijt of atopie, is het goed om hem extra in de gaten te houden. Als laatste hebben hondenrassen met witte of roze voetkussentjes meer last van een hete ondergrond, want deze voetzolen zijn gevoeliger en beschadigen daarom sneller.