Oormijt komt bij een hond veel voor en het kan behoorlijk lastig zijn voor je trouwe viervoeter. Oormijten moeten ook behandeld worden, want anders kan het leiden tot oorontsteking en zelfs doofheid van je hond. In dit artikel zullen we daarom stilstaan bij wat oormijt is en wat je er tegen kunt doen, wanneer je hond hier last van heeft.
Wat is oormijt bij honden?
Een oormijt is een bijna onzichtbaar insect, dat lijkt op een teek. Oormijten leven voornamelijk in de gehoorgangen van je hond, maar je kunt ze ook aantreffen op de huid. Een oormijt legt eitjes in de oren van je hond, waar deze snel weer uitgroeien tot volwassen mijten. Oormijten leven namelijk van oorsmeer en dode huidcellen, waardoor ze zich in het oor snel kunnen voortplanten. Oormijten kunnen niet zonder gastheer overleven, waardoor ze snel kunnen overspringen. Dit maakt oormijt bij honden heel besmettelijk, zoals ook verschillende soorten wormen eveneens zeer besmettelijk kunnen zijn. Hoewel oormijt meestal in jonge honden aangetroffen wordt, zijn ook volwassen honden niet veilig.
Kunnen katten ook oormijt krijgen?
Oormijt is ook een aandoening bij andere dieren. Katten kunnen last hebben van oormijt. Hierbij maakt de leeftijd of het ras niet veel uit. Vooral katten die veel buiten komen, kunnen een oormijtinfectie oplopen. Ook konijnen kunnen met de oormijt in aanraking komen. Wanneer je dus een huisdier hebt dat besmet is geraakt, is een behandeling noodzakelijk om te voorkomen dat je andere huisdieren het ook krijgen. Oormijten zijn namelijk heel besmettelijk. Het is niet onmogelijk, maar een oormijtinfectie vindt bij mensen daarentegen zelden plaats. De oormijten kunnen in extreme gevallen bij mensen op de armen en romp tijdelijk jeuk veroorzaken, maar ze kunnen zich op de huid van mensen niet voortplanten.
Hoe ontstaat bij een hond oormijt?
Hoe krijgt je hond nu oormijt? Door de hoge besmettelijkheidsgraad pikt een hond meestal oormijt op van een ander huisdier, zij het een tweede hond of een kat, of van een hond die hij buiten tegenkomt. Oormijten stappen razendsnel over van het ene dier op het andere, omdat ze maar kort in de omgeving kunnen vertoeven. Met zo weinig tijd beschikbaar dient al snel een ander nietsvermoedend dier als gastheer voor de oormijten.
Hoe kun je oormijt bij een hond herkennen?
Beginnende oormijt bij je hond kun je herkennen aan intense jeuk in de oren. Je hond zal vaker zijn kop schudden en met het oor over de grond schuren om de jeuk te verdrijven. Deze jeuk concentreert zich op de oren, niet zoals bij een vlooienallergie waar de jeuk op meerdere plekken aangetroffen wordt. Overige symptomen bij oormijt zijn:
- Met poten krabben aan oren
- Kop schuin houden
- Bruin of donkerder oorsmeer
- Vieze geur uit getroffen oor
- Gezwollen oorschelp
- Wondjes en korstjes in oor
Je zult het zelf al opgemerkt hebben, maar deze symptomen lijken veel op andere parasitaire aandoeningen, zoals tijdens de maand van de parasieten. Het is daarom verstandig een afspraak te maken bij je dierenarts, zodat deze uitsluitsel kan geven over de te volgen behandeling.
Hoe ziet de diagnose van oormijt bij een hond eruit?
Wanneer je bij je dierenarts langsgaat, zal hij met een otoscoop in de oren van je hond kijken. Als dit niet afdoende blijkt te zijn, dan moet microscopisch onderzoek worden uitgevoerd. Hierbij wordt de afscheiding uit het oor onderzocht. Wanneer de jeuk al zo ver gevorderd is dat je hond echt pijn ervaart in zijn oor ten tijde van het onderzoek, dan kan de dierenarts ervoor kiezen om de hond te verdoven voor de diagnose en ook voor een eerste behandeling.
Oormijt bij de hond door de dierenarts
Wanneer oormijt bij je hond geconstateerd wordt, dan begint de dierenarts met een eerste schoonmaakbehandeling. Hierbij worden de oren grondig schoongemaakt om het ontstane vuil en de aanwezige oormijten weg te spoelen. Daarnaast bestaat de behandeling uit een middel tegen oormijt die enkele weken gegeven moet worden en de resterende oormijten zal doden. Ook andere medicatie kan een oplossing zijn. De dierenarts bepaalt welke behandelmethode ingezet zal worden.
Oormijt bij een hond zelf behandelen
Nadat jij je dierenarts bezocht hebt, kun je pas je hond zelf thuis verder behandelen. Maak de oren van je hond regelmatig schoon en breng het voorgeschreven middel tegen oormijt aan. Zorg hierbij ervoor dat al je andere huisdieren dezelfde behandeling ondergaan, al is het preventief. Reinig om diezelfde reden ook mandjes, kussens en zelfs de vloerbedekking grondig om oormijten die in huis nog leven te vernietigen.
Hoelang duurt het om van oormijt af te komen?
De oormijt leeft meestal maar drie weken. De medicijnen die je van de dierenarts krijgt, zijn mijtdodend waardoor volwassen mijten zullen sterven. De eitjes tast de medicatie echter niet aan, waardoor het soms weken kan duren eer je hond helemaal oormijt-vrij is.
Is oormijt te voorkomen?
Je kunt oormijt maar lastig voorkomen, aangezien de besmettelijkheid erg hoog is. Het enige wat je kunt doen, is eenmaal per week de oren van je hond te controleren. Wanneer de oortjes rood zijn, veel oorsmeer bevatten of een nare geur vertonen, dan kan dit op oorproblemen wijzen, zoals een beginnende oormijtinfectie. Dit is zeker aan te raden bij hondenrassen met harige en hangende oren. Reinig ook regelmatig de oren van je hond met speciale oorreiniger voor honden.