De hele maand april is omgedoopt tot de Maand van de Parasiet. Het is de maand dat we zien dat veel honden een teek oplopen. Maar ook vlooien komen we regelmatig tegen. Omdat we met z’n allen meer buiten komen is het logisch dat je dan zoekt naar een manier om je huisdier tegen deze parasieten te beschermen. En misschien heb je al vakantieplannen en gaat je hond of kat mee naar het buitenland. Dan is er naast een vlooien- en tekenbescherming ook nog bescherming tegen wormen nodig. Op de praktijk kunnen we je daar goed over voorlichten.
Tijdens de Maand van de Parasiet willen we ook aandacht hebben voor het milieu. Je hoort de laatste tijd steeds vaker dat de (dier)geneesmiddelen die we gebruiken ook in de natuur terecht komen. Wat daar de gevolgen van zijn weten we nog niet zo goed. Maar uit voorzorg hebben we een aantal goede gedragsregels opgesteld voor het gebruik van antiparasitica, zeg maar de middelen tegen vlooien, teken en wormen:
- Lees altijd de bijsluiter: je leest er hoe lang een spot-on of spray erover doet om in te trekken, want al die tijd mag je hond of kat niet zwemmen of nat worden. Maar ook als je dier naar de trimmer gaat is het misschien niet zo verstandig om vlooiendruppels vooraf te geven. Heb je een fervent zwemmer? Lees verder…
- Ontlasting van je dier bij het restafval: medicijnresten kunnen via de ontlasting van je dier worden uitgescheiden. Dat willen we niet in de natuur, maar ook niet in het GFT-afval. Ruim hondenpoep op en gooi die met zak en al bij het restafval. Gaat je kat op de kattenbak, dan hoort de kattendrol en de kattenbakvulling ook bij het GTF-afval, ongeacht of er op de verpakking van de vulling staat dat die composteerbaar is. Lees verder…
- Haren van je behandelde dier niet achterlaten in de natuur: borstel jij je hond buiten? Laat de haren niet achter, want die bevatten ook resten van diergeneesmiddelen. Raap ze op en gooi ze bij het restafval. Dacht je dat het goed was voor de vogels? Lees verder…
- Restanten antiparasitica breng die terug: Heb je oude medicijnen staan of misschien een stukje afgeknipte vlooienband? Dat is allemaal chemisch afval. Je kunt het altijd gratis afgeven bij de milieustraat. Maar ook bij de meeste dierenartsen en apotheken kun je medicijnresten retourneren. Lees verder…