De feestdagen staan weer voor de deur! En al hoewel het misschien wat vroeg is om er nu al over te beginnen, willen we het graag hebben over huisdieren met vuurwerkangst. Onze honden en katten begrijpen niet dat de knallen en de herrie een vorm van onschuldig vermaak zijn, voor hen is er weldegelijk gevaar! De flitsen, knallen, baasjes die ineens naar buiten lopen, wat is er toch aan de hand?! De stress die een dier op zo’n avond ervaart is voor ons niet te begrijpen. Maar ook de weken die hieraan vooraf gaan kunnen al erg spannend zijn. In de weken vóór de jaarwisseling worden er ook al regelmatig pijlen en knallers afgestoken. Gelukkig kun je als baasje het een en ander doen om deze stressvolle periode voor je huisdier met vuurwerkangst gemakkelijker te maken. Wij zien met onderstaande behandelingen de beste resultaten. Het is wel belangrijk om hier op tijd mee te beginnen, omdat sommige producten beter werken als ze langere tijd worden gegeven. Graag informeren wij u hierover in deze blog, maar neem bij vragen gerust contact met ons op.
Angst niet weg, maar wel minder
Wat we willen bereiken met de behandeling van vuurwerkangst is dat de angst een stuk minder heftig is. De angst zal nooit helemaal verdwijnen. Wel zijn de dieren minder lang bang. Ze zijn daardoor sneller over hun angst heen. Sommige dieren doen heet echter zo goed, dat ze bijna niet meer angstig lijken. Dat is het meest ideale doel, maar voor de meeste dieren niet altijd haalbaar. Angstvermindering zien we bij de meeste dieren. De aanpak van vuurwerkangst bestaat uit twee delen. Met het ene deel begin je het liefst begin december al. Met het andere deel behandel je je dier in de dagen voor de jaarwisseling.
Start nu al met:
- Het Thundershirt Hond en Kat is een rompertje voor honden en katten dat hetzelfde effect heeft als het inbakeren van baby’s. Door het ingepakte gevoel geeft dit shirt een kalmerend effect op het dier. Bij sommige huisdieren werkt het meteen, bij anderen werkt het na enkele malen. Het Thundershirt kan voor vele angsten gebruikt worden zoals vuurwerkangst, autorijden en verlatingsangst.
- Ook Zylkene is een voedingsupplement wat bij honden en katten positieve effecten kan hebben bij angsten. Deze capsules moet wel langere tijd gegeven worden voordat het effect heeft, hier moet u dus een aantal weken voor de jaarwisseling mee starten.
Tijdens de jaarwisseling is er medicatie beschikbaar die we als extraatje inzetten. Deze medicatie kan kortdurend worden gebruikt om de angst voor vuurwerk weg te nemen. Deze medicatie start u liefst al op 29 december. LET OP: voor het verkrijgen van onderstaande medicatie is een consult nodig:
- Pexion werkt tegen epilepsie en werkt als angstremmer bij honden. Begin hier op 29 december mee.
- Sileo is een gel die in de wang van de hond kan worden aangebracht. Belangrijk is hierbij dat er een kwartier na toediening geen eten of drinken mag worden gegeven, omdat de werking dan veel minder is. Het mag na 2 à 3 uur herhaald worden en maximaal 5 keer per dag gegeven worden.
Algemene tips voor rond de jaarwisseling
- Laat een hond of kat die angstig is voor vuurwerk nooit alleen.
- Vermijd voor zover mogelijk vuurwerk met uitlaten. Laat de hond op tijd uit (tot 2 uur voordat het vuurwerk losbarst) en, indien mogelijk, extra lang op een locatie waar zeker géén vuurwerk wordt afgestoken. Hierdoor is de hond lekker moe. Maak verder korte wandelingen en houd de hond ten alle tijden aangelijnd. Laat katten niet meer naar buiten als er vuurwerk wordt afgestoken, ze kunnen schrikken van onverwachte knallen en in paniek wegrennen.
- Houd ramen, deuren en gordijnen gesloten en zet de radio of televisie aan. Dit zorgt ervoor dat het dier geen flitsen ziet en de knallen wat worden gedempt.
- Doe alsof het een normale dag is en geef geen aandacht aan de knallen van het vuurwerk. Neem wel de tijd om te spelen met je hond of kat. Beloon hem, geef hem lekker. Zo creëer je een positieve associatie met vuurwerk.
- Zorg ervoor dat de hond of kat een veilige plek heeft weg van ramen en deuren zodat hij/zij zich terug kan trekken. Voor honden kan dit op een rustige plek in de woonkamer bij het gezin zijn, of in een kleine ruimte met weinig/geen ramen zoals de badkamer. Leg hier een dekentje of mandje van de hond neer en eventueel een kauwspeeltje. Voor katten is dit vaak in een (kleding)kast of ergens hoog bovenop. Zorg ervoor dat u zichtbaar bent als de kat op zijn veilige plekje zit, en dat de deur naar de veilige plek altijd open staat zodat de kat van en naar zijn veilige plek kan als hij daar behoefte aan heeft.
- Sommige honden worden rustiger in een bench. Mocht uw hond al gewend zijn aan een bench, plaats deze dan in een veilige plek en maak deze zo “geluidsdicht” mogelijk door er dekens overheen te leggen. Houd een kat die in paniek is niet vast, dit kan de angst versterken. De kat mag wel zelf bij u op schoot komen zitten als hij/zij dat wil.
- Ga om 12 uur niet enthousiast aftellen of proosten. Doe dit rustig. Geef de hond of kat eventueel wat bezigheidsspelletjes net voor 12 uur zodat hij wat afleiding heeft.
Wat niet te doen
- Negeer je huisdier niet. Help je hond of kat, ondersteun hem.
- Nooit straffen voor angstig gedrag.
Op naar een fijne en gezellige jaarwisseling zonder stress!