Tijdens de feestdagen staat er veel lekkers op tafel. En terwijl jullie aan tafel gaan, staat de schaal met chocolade onbeheerd voor de televisie. Veel honden vinden chocolade ook gewoon lekker. Of het nou ingepakt zit in folie, in de vorm van paaseitjes, als paashaas, chocolade letter of kerstkransjes, maakt hem niet uit. Je hond schrokt het zo naar binnen. En laat chocolade nou net slecht zijn voor jouw hond.
De meeste dierenbaasjes weten wel dat chocolade giftig is voor honden. In de cacao in chocolade zit Theobromine, een stof die lijkt op cafeïne. Honden (en katten) zijn veel gevoeliger voor deze stof. Eten ze chocolade dan reageren ze daarop als iemand die een paar energiedrankjes op heeft. Een klein kerstkransje of eitje zal niet zo’n problemen geven, maar als het er een stuk of tien zijn dan komt je viervoeter van zo’n vijf kilo wel in de problemen. Hij gaat overgeven, trillen en krijgt hartrtmestoornissen. Een zwaardere hond kan echter wel behoorlijke darmklachten krijgen zoals overgeven en diarree. Hoe meer chocolade, zo’n tablet van Tony is al gauw 180 gram, hoe groter het risico op ernstige problemen, tot aan overlijden toe.
Bekijk het item op Hart van Nederland
Witte chocolade bevat geen cacao en geeft dus ook geen klachten. Voor gevulde eitjes en kransjes is het wat ingewikkelder, omdat de hoeveelheid cacao daarin minder is dan bij de massieve eitjes, maar ook meer varieert.
Hulp bij chocoladeliefhebbers
Om klachten voor te zijn moet je hond de gegeten chocolade weer uitbraken. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter. Kom je er pas een paar uur later achter dat je chocolade al op is, dan kan je hond al klachten vertonen en is een uitgebreidere behandeling nodig. Daarvoor kun je bij onze dierenartsen terecht. Bel zo snel mogelijk met 040-3040054. Op de praktijk geven we je hond een injectie om over te geven. Zo komt meestal de grootste hoeveelheid chocolade er wel uit. Ook kunnen we dan meteen controleren of er al sprake is van verschijnselen van chocolade vergiftiging bij je hond.