Gebitsbehandeling van honden

Meer dan 80% van de honden heeft last van een slecht gebit. De meest voorkomende klacht aan het gebit is tandsteen. Het tandsteen zorgt voor een ontsteking van het tandvlees en leidt uiteindelijk tot verlies van de tand. Een goede tandverzorging kan dergelijke problemen voorkomen. Wanneer het tandsteen in een vergevorderd stadium is, is een gebitsbehandeling de enige oplossing.

Van plak naar tandsteen

Na iedere maaltijd blijft er een kleine hoeveelheid eten aan de tanden plakken. Die etensresten zijn een goede voedingsbodem voor bacteriën. Samen vormen zij het tandplak. De bacteriën zetten  suikers en koolhydraten in de etensresten om in zure stoffen die op hun beurt het glazuur van de tanden aantasten. Als de bacteriën lang genoeg hun gang gaan leidt dit tot gaatjes in de tand (cariës). Speeksel bevat naast bacteriën ook mineralen. Deze mineralen kleven aan de etensresten rond de tand en verharden. Op deze manier ontstaat tandsteen. Het tandsteen is te herkennen aan de geel-bruine verkleuring van de tanden. Het tandsteen wordt steeds dikker, omdat er zich steeds nieuwe laagjes vormen op het al bestaande tandsteen en dringt steeds verder onder het tandvlees in. Het tandvlees raakt hierdoor geïrriteerd en ontsteekt. Dit kenmerkt zich door rood en gezwollen tandvlees. Het ontstoken tandvlees komt los te liggen van de tand, waardoor bacteriën tussen de tand en het tandvlees in kunnen komen. Door dit verval ontstaat er tandsteen onder het tandvlees en wordt uiteindelijk het bot aangetast. Dit is het moment waarop tanden niet meer vast in de kaak staan en uit kunnen vallen.

hond husky

Gebitsbehandeling

Vooraf aan een gebitsbehandeling maken we op de praktijk een inschatting van de kosten. De hieronder getoonde kosten zijn puur ter illustratie, maar niet bindend.
Hond tot 30kg tandsteen verwijderen Kostenraming op aanvraag
Hond tot 50 kg tandsteen verwijderen Kostenraming op aanvraag
Aanvullende dentale röntgen 66,00 tot 198,00