Een nieuw huisdier aanschaffen vraagt om nogal wat voorbereiding. Wat voor dier wordt het, wil je een specifiek ras met òf zonder stamboom, waar haal je jouw nieuwe huisgenoot vandaan en hoe blijft hij of zij gezond? Allemaal vragen waar je graag antwoord op hebt. Onze huisdierendokter helpt je huisdier met meerdere behandelingen. Lees op deze pagina meer over onze toegewijde dierenartsen.
Vaccineren en titeren
Is het weer tijd voor de vaccinatie van je hond, kat, konijn of fret? Dan helpen we je bij Dierenziekenhuis Eindhoven daar graag mee. We weten precies welke vaccinaties je op welk moment het beste kunt geven. En denk je aan titeren? Dan geven we je daar ook eerlijk advies over. Eerst wordt je dier onderzocht door je favoriete dierenarts. Wordt er tijdens het consult iets geconstateerd dan bespreken we dat met je en proberen we samen tot een oplossing te komen. Ook hebben we het over hoe je kunt voorkomen dat jouw huisdier ziekt wordt van vlooien, wormen, teken en ander ongedierte, ook als hij mee moet op vakantie.
Orthopedische operaties
Een pootje optillen, manken of helemaal doorzakken. Het zijn van die vervelende klachten aan botten en gewrichten waar je diertje ontzettend veel last van kan krijgen. Dierenartsen Bernard Valkenburg en Bibi Barendsen zijn de aangewezen personen om je dier met gewrichtsproblemen te onderzoeken en te behandelen. Is het nodig om röntgenfoto’s te maken om de diagnose te bevestigen, dan kunnen we die voor je maken met ons digitale systeem. En mocht het toch nodig zijn, dan staan we ook voor je klaar om te opereren. Zo behandelen we botbreuken met pinnen of een gescheurde Voorste Kruisband met de TTA rapid methode. En bij specifieke operaties werken wij samen met dierenarts Paul van der Heijden.
Echografie
Met een echo krijg je een beeld van de organen. Ook kunnen we zien of je dier zwanger is. Bij ons zijn dierenartsen Stijn Peters, Bibi Barendsen en Paula Krupinska je graag van hulp. En als baasje mag je natuurlijk gewoon aanwezig zijn bij de echo. Dan kunnen we je ook meteen uitleg geven over wat we zien en wat we er aan kunnen doen. Zo’n echo is superhandig bij het zoeken naar de oorzaak van leverproblemen, nierafwijkingen of blaasklachten.
Tandheelkunde
Soms ruikt het gewoon niet zo fris als je hond of kat je likt. Dan weet je dat het tijd is voor onze Huisdierentandartsen. Een slechte mondgeur wordt veroorzaakt door tandplaque, tandsteen of ontstoken tanden. Onze Huisdierentandarts gaat dan aan de slag; schoonmaken, afkrabben en eventueel trekken. In onze speciaal daarvoor ingerichte behandelkamer krijgt het gebit van jouw hond of kat weer zijn “shine” terug. En ook je konijn, cavia en chincilla zijn welkome gasten aan de behandeltafel. Zij eten soms letterlijk met lange tanden en dan moeten kiezen worden ingekort, haken worden verwijderd of abcessen worden geopend. En met onze dentale röntgen maken we de beste foto’s van al die problemen. Je bent overigens altijd welkom voor een gebitscontrole. We bespreken de klachten en je krijgt direct een advies.
Chirurgie
Het zal je niet ontgaan zijn. Zodra je bij ons binnenstapt kun je al een kijkje nemen in onze speciaal ingericht operatiekamer. Daar opereren al onze dierenartsen regelmatig allerlei dieren. Of het nu een hond, kat, konijn of knaagdier is, een wallaby of een slang, we kunnen ieder dier opereren. Zonder narcosemiddel geen operatie. Ook daarvoor maken we gebruik van de veiligste middelen, waaronder gasnarcose met isofluraan. En doordat onze assistentes de dieren constant in de gaten houden kunnen ze ook de narcose steeds blijven aanpassen. Dat maakt het nog net wat veiliger dan wanneer we alleen narcosemiddelen zouden injecteren. En om ons te ondersteunen hebben we ook heel wat medische apparatuur zoals hartbewaking, ademhaling- en temperatuursensoren.
Endoscopie
Een endoscoop is een camera die gemonteerd zit op een lange slang. Met de endoscoop kunnen lichaamsholten, zoals de bek, slokdarm, neus, luchtpijp en het maagdarmstelsel worden bekeken. De endoscopie kan behulpzaam zijn bij het verwijderen van een structuur uit de neus en bij het vaststellen van maag-darmproblemen.
Dermatologie
Huidproblemen komen bij veel honden, katten, konijnen en knaagdieren voor. Een huid kan ontstoken raken met bacteriën, schimmels, gisten of parasieten zoals bij puppyschurft (Demodex). Vaak ligt de oorzaak bij een allergie. Deze allergie kan zijn voor vlooien, voeding of stoffen om het dier heen, de zogenaamde atopie. Het uitwerken van een huidklacht gebeurt bij Dierenziekenhuis Eindhoven in een aantal stappen, waarbij vaak ook microscopisch onderzoek wordt gedaan van de huid.
Interne Geneeskunde
Dieren met klachten als diarree, braken, afvallen en/of veel drinken hebben vaak een ziekte aan een van de organen. Bij de interne geneeskunde is het zaak het orgaanprobleem zo snel mogelijk op het spoor te komen. Naast het lichamelijk onderzoek wordt bij Dierenziekenhuis Eindhoven veelvuldig gebruik gemaakt van het urine-onderzoek en bloedonderzoek om afwijkingen te vinden. Bij Dierenziekenhuis Eindhoven krijgt u dezelfde dag nog de uitslag van deze onderzoeken. Soms is het nodig een laboratoriumonderzoek uit te laten voeren in een extern laboratorium en duurt de uitslag wat langer.
Radiologie
Binnnen de diergeneeskunde wordt vaak gebruik gemaakt van beeldvorming. Röntgenfoto’s en echo zijn de meest gebruikte voorbeelden. Röntgenfoto’s worden ingezet bij bot- en gewrichtsproblemen, maar ook wanneer een longprobleem wordt vermoed. Voor de echo wordt vaak gekozen bij verdenkingen van hartfalen of problemen in de buik.
Honden, katten en bijzondere dieren
Dierenziekenhuis Eindhoven behandelt alle gezelschapsdieren. De meest behandelde diersoorten zijn de hond en de kat. Naast de behandeling van honden en katten worden bij het Dierenziekenhuis ook allerlei bijzondere dieren behandeld. Dierenartsen Stijn Peters en Paula Krupinska hebben veel scholing gehad over konijnen en knaagdieren. Daarnaast behandelt hij ook andere bijzondere dieren zoals fretten, wallaby’s en stinkdieren. Dierenartsen Bernard Valkenburg en Meryl Foreman behandelen naast honden en katten ook veel reptielen (slangen, schildpadden en leguanen).