Afscheid nemen

Het is niet iets waar je graag mee geconfronteerd wordt, maar er komt een dag dat je afscheid moet nemen van je huisdier. Het kan heel plots gebeuren dat je je dier in huis vindt. Of je zag het al een tijdje aankomen, omdat hij vanalles mankeerde. Soms moet je ook zelf de beslissing nemen. Misschien vraag je je wel af of je te vroeg bent of te laat. Wat is dan het juiste moment? En heb je al nagedacht over wat je doet met je huisdier als hij is overleden?

Een afspraak voor euthanasie

Als je huisdier ernstig ziek is of oud is en last heeft van zijn gezondheid, dan kan het gebeuren dat je een afspraak moet maken voor het inslapen van je huisdier. Tijdens die afspraak wordt je huisdier nagekeken. Zo weten we wat er aan de hand is en of wij het eens zijn dat inslapen de beste beslissing is. Voor het inslapen gaan we naar onze aparte afscheidsruimte. Daar kun je nog even zitten met je huisdier. Je dier krijgt vervolgens een prikje met een slaapmiddel. Normaal gesproken slaapt je dier na vijf tot tien minuten. In een enkel geval zal je dier nog een extra prikje moeten met slaapmiddel. Als hij slaapt volgt de volgende injectie met een hoge dosering slaapmiddel. Omdat je dier nu slaapt zal hij deze prik niet meer voelen. Deze injectie wordt meestal in een bloedvat toegediend. Binnen een paar minuten stopt de ademhaling en de hartslag.

Een aandenken aan je huisdier

Na het overlijden van je huisdier heb je misschien nog behoefte aan een aandenken. Natuurlijk heb je mooie herinneringen en heel veel foto’s. Wij maken van jouw dier een afdrukje van de poot in klei. Die krijg je mee naar huis. Maak thuis het potje open om het pootafdrukje te laten drogen. Mocht je een ander aandenken aan je dier willen, zoals een plukje haar of een foto, geef dat dan aan. Ook hierin kunnen we je helpen.

Kat

Na het overlijden

Als je dier is overleden moet je de keuze maken wat je met je dier wilt doen. Is je dier thuis overleden dan kun je ervoor kiezen om deze te begraven, op te laten halen door een crematorium of zelf naar de milieustraat te brengen. Is je dier op onze praktijk ingeslapen dan bieden wij je aan om te kiezen voor destructie, resomeren en crematie. We kunnen dit direct voor je regelen, zodat je je huisdier bij ons achter kunt laten. Het crematorium zal dan contact met je opnemen om je precieze wensen te bespreken. Ook mag je je dier meenemen naar huis om te begraven. Het is goed om vooraf al te weten wat de mogelijkheden zijn.

Resomeren

Wij werken samen met Dierencrematorium Novio. Bij Novio wordt je dier geresomeerd. Dit wordt ook watercrematie genoemd en is vriendelijker voor het milieu dan cremeren door verbranding. Bij het resomeerproces wordt je dier in warm water gelegd dan behandeld is met bepaalde zouten. Aan het einde van het proces blijven, net als bij een normale crematie, de beenderen over. De fijne as die overblijft kun je thuis ontvangen in een urn. Ook is het mogelijk om de as te verwerken in een ander aandenken, zoals een sieraad. Als je dier bij ons is overleden dan nemen wij contact op met Novio en wordt hij bij ons opgehaald. Later bespreekt Novio je wensen. Als je de as van je dier wilt ontvangen, dan kies je voor individueel resomeren. Iets goedkoper is het gezamenlijk resomeren. Daarbijn ontvang je geen as, maar zal Novio deze uitstrooien. De kosten van het resomeren rekent Novio met je af.

Cremeren

Voor crematies werken we samen met Dierenuitvaartzorg Nederland. Bij het crematorium in Roermond wordt je dier gecremeerd. De as kun je ontvangen in een asbus of urn. Ook is het mogelijk om de as te verwerken in een ander aandenken, zoals een sieraad. Als je dier bij ons is overleden dan nemen wij contact op met het crematorium en wordt hij bij ons opgehaald. Later bespreekt het crematorium je wensen met je. Je kunt ervoor kiezen om je dier individueel te cremeren, zodat je de as terug kunt krijgen. Een goedkopere optie is om hem samen met andere dieren te laten cremeren. In dat geval wordt de as door het crematorium afgevoerd. De kosten van de crematie betaal je rechtstreeks aan Dierenuitvaartzorg Nederland.

Begraven

Je kunt je huisdier zelf begraven in je tuin of kiezen voor een dierenbegraafplaats. Wil je je dier zelf begraven dan mag dat meestal in je eigen tuin. Heb je een huurhuis, dan is het verstandig om te achterhalen of zij dieren begraven toestaan. Dierenbegraafplaatsen in de buurt zijn De Wilgenhof in Best en Peelrust in Gemert. Je kunt zelf contact opnemen met de dierenbegraafplaats om de mogelijkheden te bespreken.

Destructie

Blijft je dier bij ons achter en kies je niet voor resomeren of cremeren, dan gaat je dier ter destructie. Bij destructie gaat je dier naar Rendac in Son. Daar wordt deze samen met andere dieren verwerkt.

Wil je meer informatie over het inslapen van je dier of over resomeren, crematie of begraven? Neem gerust contact op met Dierenziekenhuis Eindhoven op 040-3040054.