Vuurwerkangst bij hond en kat

Ruim de helft van de honden en katten moet niets hebben van vuurwerk. Hoe eerder je begint met het behandelen van deze angst hoe beter. Maar ook voor de baasjes die op het laatste moment erachter komen dat hun huisdier bang is hebben we een passende oplossing.

Spelen met geluiden en andere tips

Tijdens het eten en spelen zijn de meeste honden en katten op hun gemak. Dit is het ideale moment om op de achtergrond geluiden van vuurwerk of onweer af te spelen. Gebruik een CD of YouTube film met dergelijke geluiden en speel deze met een zacht geluid af. Door de geluiden op de achtergrond af te spelen kan je dier langzaamaan wennen. Verhoog elke dag de intenstiteit en je traint je hond of kat dat deze geluiden normaal zijn.

De laatste dagen van het jaar is het verstandig om je hond aan de riem uit te laten. Hij zal vast wel schrikken van knallen. Je kunt dan ervoor kiezen om om gewoon door te lopen en te doen alsof er niets aan de hand is of je gaat juist spelen met je hond. Door de knallen met spelen te combineren kan je hond leren om de knallen als iets leuks te ervaren. Bange katten houd je het beste binnen. Op oudjaarsdag kun je het beste zoveel mogelijk de normale gang van zaken aanhouden. Probeer geluid buiten te houden door ramen dicht te houden en gordijnen te sluiten.

Gebruik de radio of televisie als afleiding, zodat dieren de flitsen van het vuurwerk niet horen of zien. Bied katten een goede verstopplek aan, in een kast of onder de bank.

Vuurwerk honden
vuurwerk
vuurwerk hond

Al vroeg aan de slag

Begin december is er nog wel tijd om bange dieren minder angstig te maken. Voor honden en katten met lichte angst kun je gebruik maken van additieven met een angstremmende werking. Een goed voorbeeld zijn de Adaptil tabletten. Deze tabletten bevatten twee eiwitten die angst verminderen. Ook kun je Prevantil gebruiken. Deze vloeistof bevat TexOE, een natuurlijk extract van de cactusvijg. Met dit middel merkten we in 2018 al dat 60% van de honden sneller van hun angst af waren.

Hoe eerder je met deze medicatie begint, hoe beter. Door de tabletten te combineren met Adaptil spray kan in huis een rustgevende sfeer worden gecreëerd voor de hond. Voor katten kiezen we meestal voor het gebruik van Feliway spray, een spray op basis van feromonen. Met de verdamper komen rustgevende feromonen in de lucht waardoor de kat zich prettiger voelt in huis. Voor katten met een speciaal dieet kan ook Hill’s C/D urinary stress worden gebruikt. Deze voeding bevat een eiwit dat stress en angst vermindert.

Honden en katten met ernstige vuurwerkangst kunnen ook baat hebben bij bovenstaande middelen, maar vaak moet dit toch gecombineerd worden met andere medicijnen. We kiezen dan vaak voor medicijnen met een sterkere angstremmende werking. Er zijn medicijnen die gebruikt kunnen worden in combinatie met training met vuurwerkgeluiden. Voordat deze medicatie kan worden ingezet is een vuurwerkconsult bij de dierenarts noodzakelijk.

Last-minute oplossingen

Kom je er in de laatste dagen van het jaar pas achter dat je hond of kat bang is voor vuurwerk, dan hebben we daar ook een oplossing voor. Het Thundershirt voor honden en katten is een ideale en medicijnvrije oplossing tegen angst. Het Thundershirt geeft hetzelfde veilige gevoel als bij een ingebakerde baby. Honden en katten worden door het Thundershirt minder angstig voor vuurwerk (en onweer, verlatingsangst etc). Direct na het aantrekken van het Thundershirt werkt het al. Je kunt het ook al een paar dagen vóór de jaarwisseling aantrekken.

Zo kan je hond of kat wennen aan die eerste knallen die afgaan. Uiteraard is de angst niet bij elk dier volledig over, maar schrikt je hond of kat toch, dan herstelt hij sneller. Bekijk de resultaten van de enquête die wij in 2011 hielden onder eigenaren die het Thundershirt gebruikten bij hun hond. Daarbij bleek 80% van de honden baat te hebben bij het Thundershirt. Het Thundershirt is bij Dierenziekenhuis Eindhoven te koop.

We kunnen ook angstremmende tabletten voorschrijven voor dieren met een ernstige angst. Deze tabletten kunnen worden gecombineerd met het Thundershirt. We kiezen daarbij nooit voor slaapmiddelen zodat honden en katten wel minder angstig, maar niet slaperig worden. Op die manier komen ze de jaarwisseling veel rustiger door. Bij gebruik van deze medicijnen mogen honden en katten echter niet alléén worden gelaten. Ook mogen ze niet op eigen houtje naar buiten.