Vuurwerkangst bij hond en kat

Hoor jij ook al veel vuurwerk knallen? Heb je net als vele andere baasjes een huisdier dat daar absoluut niet blij van wordt? Onderneem dan nu actie. Met onze hulp kunnen we jouw hond of kat iets minder angstig krijgen. Daarmee voorkom je ook dat de angst van jouw viervoeter steeds groter wordt. We krijgen jouw hond of kat misschien niet zo ver dat hij uit zichzelf naar het vuurwerk gaat kijken, maar als een kanl al minder heftig aankomt heb je al veel gewonnen. Het doel is dat honden en katten nog wel schrikken van een knal, maar dat ze minder lang van slag zijn.

Spelen met geluiden en andere tips

Vuurwerkangst voorkomen kan op verschillende manieren. Het zou ideaal zijn om je dier te trainen. Dit kan met vuurwerkgeluiden in combinatie met een vertrouwde omgeving. Tijdens het eten en spelen zijn de meeste honden en katten op hun gemak. Dit is het ideale moment om op de achtergrond geluiden van vuurwerk of onweer af te spelen. Gebruik een CD of YouTube film met dergelijke geluiden en speel deze met een zacht geluid af. Door de geluiden op de achtergrond af te spelen kan je dier langzaamaan wennen. Verhoog elke dag de intenstiteit en je traint je hond of kat dat deze geluiden normaal zijn.

De laatste dagen van het jaar is het verstandig om je hond aan de riem uit te laten. Hij zal vast wel schrikken van knallen. Je kunt dan ervoor kiezen om om gewoon door te lopen en te doen alsof er niets aan de hand is of juist met je hond te spelen. Door de knallen met een positieve prikkel te combineren kan je hond leren om de knallen als iets leuks te ervaren. Bange katten houd je het beste binnen. Maar ook die zijn te trainen. Combineer de knal met iets lekkers en het kan zijn dat je kat op den duur komt vragen om een traktatie als hij een knal hoort. Op oudjaarsdag kun je het beste zoveel mogelijk de normale gang van zaken aanhouden. Probeer geluid buiten te houden door ramen dicht te houden en gordijnen te sluiten. Gebruik de radio of televisie als afleiding, zodat dieren de flitsen van het vuurwerk niet horen of zien. Bied katten een goede verstopplek aan, in een kast of onder de bank.

Vuurwerk honden
vuurwerk
vuurwerk hond

Begin op tijd

Het Thundershirt voor honden en katten is een ideale en medicijnvrije oplossing tegen angst. Het Thundershirt geeft hetzelfde veilige gevoel als bij een ingebakerde baby. Zodra je het Thundershirt aantrekt bij je hond of kat worden ze minder angstig voor vuurwerk en onweer, verlatingsangst etc. Trek het shirt regelmatig aan om je hond of kat te laten wennen aan de eerste knallen die afgaan.Bekijk de resultaten van de enquête die wij in 2011 hielden onder eigenaren die het Thundershirt gebruikten bij hun hond. Daarbij bleek 80% van de honden baat te hebben bij het Thundershirt. Het Thundershirt is bij Dierenziekenhuis Eindhoven te koop.

Voor honden en katten met vuurwerkangst kun je ook gebruik maken van additieven met een angstremmende werking. Een goed voorbeeld is Prevantil. Deze vloeistof kun je bij honden en katten gebruiken. Prevantil bevat TexOE, een natuurlijk extract van de cactusvijg. Met dit middel werken we sinds 2018. Tijdens die jaarwisseling hoorden we van de gebruikers terug dat 60% van de honden sneller van hun vuurwerkangst af waren. Als je echter begin december al start met Prevantil kan het ook helpen om de eerste vuurwerkknallen op te vangen.

Voor katten kun je ook nog gebruik maken van Feliway spray, een spray op basis van feromonen. Met de verdamper of sprayflacon breng je rustgevende feromonen in de lucht waardoor de kat zich prettiger voelt in huis. Voor katten kan ook tijdelijk Hill’s C/D urinary stress worden gebruikt. Deze voeding bevat een eiwit dat stress en angst vermindert.

Combineren: Voor de echte angsthazen

Honden en katten met ernstige vuurwerkangst hebben zeker baat hebben bij bovenstaande middelen. Voor de echte angsthazen is één middel vaak niet voldoende. In dat geval is ons advies om Prevantil te combineren met het Thundershirt. Zo is het mogelijk om de meeste honden en katten angstarm december door te helpen. Mocht dat nog niet voldoende zijn om de jaarwisseling door te komen, dan kunnen we nog gebruik maken van angstremmende medicijnen. Voordat deze medicatie kan worden ingezet is een vuurwerkconsult bij de dierenarts noodzakelijk.