Informatie over huisdieren en vakantie

Wat doe je met jouw huisdier als je op vakantie gaat? Naar het pension, meenemen op vakantie of thuis laten verzorgen. In ieder geval is het goed te weten dat jouw dier het goed heeft terwijl jij van je welverdiende rust geniet.

Naar het pension

Vaccinatie: De meeste pensions stellen als eis dat je huisdier is gevaccineerd. Behalve de standaard cocktail vaccinatie, is voor de hond ook de Kennelhoest vaak vereist. Katten moeten zijn gevaccineerd voor kattenziekte en niesziekte. Vaak wordt de Bordetella enting geadviseerd. Konijnen moeten gevaccineerd zijn voor Myxomatose en VHS.

Parasieten: Denk ook aan een parasietenbestrijding. Gebruik een vlooienmiddel zoals Advantage (kat) of Advantix (hond) een week voor het pensionbezoek. Ontworm honden en katten direct na terugkomst uit het pension met Milpro.

Mee op reis

Voor een reis binnen de Europese Unie met de hond, kat en fret zijn een aantal zaken verplicht:

  1. Europees Dierenpaspoort
  2. Identificatie door middel van chip of tatoeage
  3. Vaccinatie tegen Rabiës (Hondsdolheid)

Voor een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zweden en Noorwegen zijn de regels per 1 januari 2012 aangepast. Naast de Rabiës vaccinatie moet jouw hond alleen nog door de dierenarts ontwormd worden, tussen 1 en 5 dagen vóór vertrek. Aanvullende eisen voor wat betreft bloedonderzoeken zijn vervallen.

Leismania: In Zuid-Europa wordt Leishmania overgebracht door een muggenbeet van de zandvlieg. Honden die besmet worden raken de ziekte nooit meer kwijt. Het is verstandig honden te vaccineren voor Leishmania. Dit kan vanaf 6 maanden leeftijd. Het vaccin moet in eerste instantie drie keer worden toegediend met drie weken tussentijd. Daarna volstaat een jaarlijkse herhaling.

Parasieten: Voor een veilige reis is het verstandig om jouw dier te beschermen tegen parasieten, zoals teken, vlooien, zandvliegjes en hartworm. Onder Zuid-Europa vallen o.a. Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Kroatië.

  • Noord-Europa: behandeling tegen vlooien en teken met maandelijks Advantage (kat) of Advantix (hond) druppels, eens per 12 weken een Bravecto tablet (hond) of pipet (hond en kat) of met de 8-maanden werkzame Seresto band (hond en kat). Begin met deze behandeling minimaal één maand voor vertrek. Zie ook de vakantiewijzer.
  • Zuid-Europa: behandeling tegen vlooien, teken, zandvliegjes en hartworm met de 8-maanden werkzame Seresto band (hond en kat) gecombineerd met maandelijks Milpro tabletten (hond en kat). Als alternatief gebruik je maandelijks Advantage (kat) of Advantix (hond) druppels in plaats van de band, gecombineerd met Milpro tabletten (hond en kat). Begin met deze behandeling minimaal één maand voor vertrek. Zie ook de vakantiewijzer.

Stap 1. Kies jouw bestemming

Stap 2. Volg het stappenplan

Stap 3. Heb een perfecte vakantie!

Buiten de Europese Unie

Voor een bezoek of emigratie naar landen buiten de Europese Unie gelden vaak extra eisen. Laat je op tijd door ons informeren. Wil je jouw hond of kat meenemen voor een emigratie naar Nieuw-Zeeland of Australië, dan moet je rekening houden met meer dan 12 maanden voorbereidingstijd, vanwege aanvullende onderzoeken naar parasieten en bacteriën.

Ook zullen er quarantainemaatregelen moeten worden getroffen. Voor meer informatie kun je altijd bij Dierenziekenhuis Eindhoven terecht.