De huid is een eigenaardige structuur. Het is het grootste orgaan van het lichaam en bij de meeste huisdieren goed beschermd met een dikke laag haren. Die bescherming is essentieel voor een goede gezondheid. Een beschadigde huid leidt tot grote problemen en als grootste orgaan kan de huid ook gezondheidsproblemen laten zien. Reden genoeg om haar in de beste conditie te houden.
De huid bestaat uit verschillende lagen met cellen met elk hun eigen functie. Van onderen wordt de huid ondersteund door vetweefsel. Daarop ligt een laag van stevig bindweefsel met vezels, waarvan onder meer collageen een belangrijke bouwstof vormt. Het bindweefsel vormt een goede ondergrond voor bloedvaten, haren, zenuwen en talgklieren die uiteindelijk diep weggeborgen zitten in de huid. In het bindweefsel bevinden zich ook heel veel ontstekingscellen, een verdedigingslinie tegen binnendringers.
Direct op de vezellaag begint de buitenste laag van de huid. De cellen die hier groeien ontwikkelen zich uiteindelijk tot de beschermende buitenkant. De binnenste lagen cellen zijn met vezels stevig aan elkaar verankerd. Keratine speelt daarbij een zeer belangrijke rol. Hoe meer de huidcellen naar buiten worden verplaatst, hoe minder vitaal ze worden. Uit die stervende cellen komen allerlei stoffen vrij die worden gebuikt om de huid te verstevigen en te beschermen.
Het zijn vetten met namen als ceramide en cholesterol die tussen de cellen komen te liggen. Zij voorkomen dat de huidcellen loslaten, uitdrogen, maar ook dat vocht en ziekteverwekkers kunnen binnendringen. Dat is ook wel nodig, want tussen de meest oppervlakkige laag van dode cellen leven vele soorten bacteriën en schimmels. Hier komen regelmatig nieuwe bacteriën en schimmels in terecht die proberen de huidbarrière binnen te dringen.