Honden wassen met Veterinaire Shampoos

Voor de behandeling van huidklachten zijn verschillende shampoos beschikbaar. We zien bij honden en katten huidproblemen door allergie, een te droge huid, maar ook door infecties van de huid met schimmels en bacteriën. De behandeling kan worden ondersteund met shampoo’s. Deze behandelen de infectie, verminderen de jeuk of verbeteren de vetlaag van de huid.

Jeuk en allergische klachten

Allercalm shampoo is jeukstillend voor de gevoelige huid van honden en katten. Het brengt de natuurlijke huidvetten in balans en ondersteunt het herstel van de huid. Allercalm is een natuurlijk product op basis van havermeel. Het kan uitstekend worden gebruikt na bijvoorbeeld een trimbeurt.

Allermyl shampoo is jeukstillend voor de allergische huid van honden en katten. Het draagt bij aan het herstel van de huid door omega-6 vetzuren, vermindering van de ontstekingsreactie door monosacchariden en vitamine E. Pirocton olamine zorgt voor een vermindering van bestaande secundaire huidinfecties. Allermyl kan ook ingezet worden bij honden of katten met een vlooienallergie en bij voedsel- of contactallergie.

Hond wassen

Droge huid

Een droge huid bevat vaak schilfers. Deze kunnen wit of geel van kleur zijn. We noemen deze aandoening seborroe.

 

Sebomild P shampoo is een mild reinigende (verzorgings)shampoo die speciaal ontwikkeld is voor het gebruik bij matige huidproblemen van keratoseborroeïsche aard bij honden en katten. Het specifieke van Sebomild P shampoo is de elkaar versterkende combinatie van bestanddelen. Deze shampoo remt het schilferen, verwijdert de overtollige hoorncellen en talg en controleert de natuurlijke microbiële flora van de huid.  Daarnaast wordt de huid meer gehydrateerd door de aanwezigheid van ammonium lactaat en chitosanide. Chitosanide is een natuurlijk polymeer dat een beschermende film op de huid vormt. Pirocton olamine draagt verder bij aan het herstel van de microbiële balans van het ecosysteem van de huid. Sebomild P shampoo bevat Spherulieten en essentiële oliën.

shampoo huisdier

Sebolitic shampoo is een verzorgingsshampoo die speciaal ontwikkeld is voor het gebruik bij ernstige huidproblemen van keratoseborroeïsche aard bij honden en katten. Het specifieke van Sebolitic shampoo is de combinatie van keratolytische, anti-seborroeïsche en huidreinigende bestanddelen. Deze helpen bij de verwijdering van overtollige schilfers, de regulering van het keratinisatieproces, de regulering van de afscheidingsproducten, alsook bij de controle van de natuurlijke microbiële flora van de huid. Bovendien heeft Sebolitic een verzachtende en anti-irriterende werking en bevat het Spherulieten® en essentiële vetzuren. Spherulieten® zijn microscopisch kleine bolletjes, die de werkzame stoffen geleidelijk afgeven en daarmee voor een langdurige werkzaamheid zorgen. Sebolitic shampoo is speciaal geformuleerd om allergische reacties te voorkomen.

Infecties van de huid met schimmels en bacteriën

Een ontsteking van de huid of pyodermie, wordt veroorzaakt door bacteriën. Dit ontstaat als het evenwicht van de huid wordt verstoord. Er zijn drie vormen van pyodermie: oppervlakkig (een ontsteking tussen de huidplooien), diep (een ontsteking in de opperhuid of huidzakjes) en zeer diep (een ontsteking in de haarzakjes of het onderhuidse weefsel). De behandeling hangt af van de diepte van de ontsteking en de mate van uitbreiding.

Etiderm shampoo op basis van ethyllactaat is een mild reinigende shampoo bij oppervlakkige pyodermie, zoals bij pyotraumatische dermatitis, huidplooidermatitis, impetigo, folliculitis, chronische papulopustuleuze pyodermie en als lokale behandeling van seborroe. Ethyllactaat wordt op de huid en, mede door zijn goede oplosbaarheid in vet, in de haarfollikels omgezet tot melkzuur en ethanol. Ethanol heeft een bacteriedodende werking. Melkzuur verlaagt de zuurgraad van de huid, waardoor het eveneens een bacteriedodende werking heeft.

paxcutol shampoo huisdier

Paxcutol shampoo heeft als werkzaam bestanddeel benzoylperoxide en kan ingezet worden bij een diepe pyodermie. Paxcutol is een ontvettende en desinfecterende shampoo die tot diep in de haarfollikels reinigt. Daarom kan deze shampoo behalve ter ondersteuning van ernstige bacteriële infecties, ook worden ingezet als voorbehandeling bij puppyschurft (Demodex).

dermasezie shampoo hond kat

Dermasezia

Dermasezia is een shampoo voor de behandeling en het onder controle houden van seborroeïsche dermatitis die veroorzaakt worden door huidgisten (o.a. Malassezia pachydermatis, ringworm tgv Microsporum canis) en bacteriën (o.a. Staphylococcus intermedius).

Onderhoudsshampoos

Voor de gezonde huid is Allercalm shampoo uitermate geschikt als onderhoudsshampoo. Deze shampoo kan goed ingezet worden bij honden en katten met lichte jeukklachten.

Puppyschurft of demodex

Honden met schurft hebben baat bij middelen die de schurftmijten doden die gangen graven onder de huid. Bij Dierenziekenhuis Eindhoven maakten we gebruik van shampoos die deze mijten aanpakten. Er is inmiddels echter een revolutionaire behandeling beschikbaar waarbij de hond met één tablet af is van de puppyschurft. Deze medicatie is verkrijgbaar in samenspraak met de dierenarts. Wassen met Ectodex behoort daarmee tot het verleden.