Voorkomen is beter dan genezen

Het gebit van uw hond, kat, konijn en knaagdier verdient het om regelmatig te worden nagekeken. De maand februari staat steevast in het teken van het dierengebit. Bernard Valkenburg, dierenarts van Dierenziekenhuis Eindhoven en Huisdierentandarts legt het belang van een regelmatige gebitscontrole uit: “We zien vaak huisdieren met een verwaarloosd gebit; van kleinere problemen, zoals tandsteen of slechte adem, tot grotere, waaronder verrotte kiezen en losse tanden. In de meeste gevallen heb je als baas niet eens in de gaten dat er iets mis is met het gebit. Op de geur na valt het nauwelijks op. En dat terwijl de meeste gebitsproblemen behoorlijke pijn veroorzaken.”

Interview met huisdierentandarts Bernard Valkenburg

Dat een dier met pijn aan zijn tanden stopt met eten is lang niet altijd het geval. “Een dier zal niet aangeven dat hij een zeurderige of stekende pijn heeft. Vergeet niet dat voedsel bij mens en dier een primaire behoefte is; deze behoefte is sterker dan pijn! Een dier blijft dus eten totdat het echt niet meer kan en laat zich zeker niet stoppen door gebitsproblemen. Eigenlijk vind ik dat het voor het welzijn van het dier niet zo ver mag komen. Vergelijk het met onszelf: wij willen een schone mond en een frisse adem. Dieren verdienen dat ook. Als je het zo bekijkt dan is het goed om het gebit regelmatig te controleren en te poetsen. Eventuele problemen kun je dan op tijd onderkennen!”

“Ben je er op tijd bij dan zijn de kosten te overzien”

Drie keer per dag de tanden van je hond of kat poetsen vindt huisdierentandarts Valkenburg nou ook weer niet nodig. “Als het je lukt om te poetsen dan heeft dat de voorkeur. Een paar keer per week is al genoeg om tandplak te verwijderen en tandsteen te voorkomen.” Maar voor baasjes wiens huisdier iets minder makkelijk te paaien is voor de tandenborstel heeft de dierenarts ook tips. “Eens per maand de tanden nalopen en schoonmaken is een goed idee, er zijn diverse goede producten verkrijgbaar. Bovendien is het ook leuk om met je huisdier bezig te zijn, het versterkt de band.”

Bernard Valkenburg dierenarts Dierenziekenhuis Eindhoven

Bernard Valkenburg is dierenarts en heeft zich door nascholing bekwaam gemaakt in de gebitsbehandeling van honden en katten.

gebitsverzorging kat

Een gebitsprobleem bij je huisdier kan grote gevolgen hebben. “Baasjes komen soms pas bij ons als de gebitsproblemen heel ernstig zijn. De behandeling bestaat dan uit het trekken van meerdere tanden en kiezen, soms zelfs met verlies van kaakbot. Dat zijn behoorlijke ingrepen die een enorme impact hebben op je dier èn op je portemonnee! Ben je er op tijd bij dan volstaat vaak het weghalen van tandsteen en het reinigen van de tanden. Dan zijn de kosten te overzien.”

Februari staat landelijk bekend als De maand van het Gebit waarin ook Dierenziekenhuis Eindhoven met de Huisdierentandarts het dierengebit centraal stelt. “Eigenlijk moet gebitscontrole altijd centraal staan. Wij doen er met ons team alles aan om onze klanten erop te wijzen dat een goed gebit belangrijk is voor hun dier. Daarom kan elk dierenbaasje bij ons het hele jaar door een afspraak maken voor een gebitscontrole. Daar krijgen ze ook een goed advies bij. En de kosten van de gebitscontrole worden verrekend met een behandeling.”

Een afspraak maken voor een gebitscontrole kan via telefoonnummer 040-3040054 of via www.dzeh.nl of www.huisdierentandarts.nl.

Orozyme producten

DenplaqueOff tandverzorging hond kat
orozyme gebitsverzorging hond kat
orozyme gebitsverzorging hond kat

Zowel de Orozyme Buccofresh poeder als de Orozyme Buccofresh croqs bevatten een algenextract dat via het speeksel wordt uitgescheiden en zo de tanden schoon houdt. Binnen enkele weken vermindert de mondgeur.

Aanwezig tandplak en tandsteen wordt verweekt en kan eenvoudig van de tanden worden verwijderd. Door dagelijks Buccofresh poeder of croqs te geven hou jij het gebit in topconditie.

De groene Orozyme RF2 sticks zijn kauwsticks waar honden van alle groottes hun gebit mee kunnen reinigen. De stevige sticks schuren langs de tanden en helpen het verweekte tandplak en tandsteen te verwijderen.

Het actieve ingrediënt uit rabarber vermindert de mondgeur en tandplak. De RF2 sticks zijn ideaal om te combineren met Buccofresh poeder en croqs. De sticks zijn allergeenvrij en dus ook geschikt voor dieren met een voedingsallergie. Door het lage gehalte aan calorieën zijn ze ook geschikt voor dieren met de neiging tot overgewicht