Het is essentieel voor huisdiereigenaren om bewust te zijn van de diverse wormen die hun harige metgezellen kunnen treffen. Niet alleen kunnen worminfecties schadelijk zijn voor de gezondheid van huisdieren, maar ze kunnen ook worden overgedragen op mensen. Deze blog zal daarom aandacht besteden aan de verschillende soorten wormen die een hond of kat kunnen krijgen.
Spoelworm bij jonge hond en kitten
Spoelwormen zijn bij een kat en hond de meest voorkomende wormsoort. De spoelworm ziet eruit als een dikke spaghettisliert. Uit onderzoek is gebleken dat de meest puppy’s worden geboren met spoelwormen, omdat ze in de baarmoeder ermee besmet raken. Bij kittens vindt de besmetting veelal plaats buiten de baarmoeder, namelijk door het drinken van de moedermelk.
Spoelworm bij volwassen kat en hond
Spoelwormen bij een volwassen kat en hond ontstaan vooral door het eten van spoelwormeieren, die de dieren vinden in de omgeving met likken aan, snuffelen aan en rollen door grond, ontlasting of gras. Wanneer je huisdier besmet is geraakt, dan vermenigvuldigen de spoelwormen zich in het lichaam van je hond of kat.
Lintworm bij kat en hond
De lintwormen zorgen er bij mensen voor dat je flink afvalt en dat is niet anders bij huisdieren. Je kunt echter lintwormen bij je kat of hond herkennen aan jeuk rond de anus. De lintwormen zijn zichtbaar als witte korrels, die je bij de anus van je hond of kat aantreft of in de ontlasting van je huisdier.
Vossenlintworm bij hond en kat
De vossenlintwormen zorgen bij je hond of kat voor irritaties, maar zijn ook zeer gevaarlijk voor de gezondheid van de mens. Lees hier meer over de vossenlintworm en andere wormen. De vossenlintworm wordt overgedragen aan je huisdier, wanneer zij in contact komen met een dode vos of vossenhol. Ook kan je hond of kat besmet raken met deze wormsoort, wanneer zij in bosrijke gebieden bramen, bosvruchten of paddenstoelen eten in een streek waar de vos vaker voorkomt.
Zweepworm
Een andere naam voor de zweepworm is de kennelworm. Deze worm komt voor in onhygiënische kennels. Je kunt deze worm herkennen aan de zweepachtige vorm, die de parasiet heeft. De zweepworm zorgt bij je hond voor terugkerende diarree, gezwollen buikjes en in de heftigste gevallen bloedarmoede.
Haakworm kat en hond
Haakwormen vind je vaak bij een hond of kat in het asiel. Ook tref je de haakworm aan bij een hond die in een onhygiënische kennel vertoeft of bij zwerfdieren. De haakwormen kunnen ontstaan, wanneer je kat of hond grond oplikt die larven van deze worm bevatten. Ook kunnen de larven zich door de huid of slijmvliezen dringen.
De hartwormziekte
Hartwormlarven worden door muggen overgedragen. Wanneer deze longwormen bij je kat of hond voorkomen, dan kan een ernstige ziekte bij je huisdier ontstaan. De longwormen kunnen bij je hond of kat namelijk flinke schade aanrichten in onder andere de bloedvaten, hart en longen. De longworm zorgt ervoor dat je hond of kat moet hoesten, oververmoeid is, drastisch gewicht verlies of ademnood krijgt. De longworm bij een kat kan niet behandeld worden, want sterven hartwormen veroorzaken stofjes, die dodelijk zijn voor een kat.
Daarom: belangrijk te ontwormen
Wormen bij je hond en wormen bij je kat kun je voorkomen door je huisdier regelmatig te ontwormen. Lees in dit artikel meer over waarom en wanneer je jouw huisdieren moet ontwormen. Niet alleen bespaar je jouw huisdier met een ontwormingskuur veel vervelende klachten, maar ook neem je jezelf en je gezin in bescherming aangezien veel wormen ook besmettelijk zijn – en soms zelfs gevaarlijk – voor mensen. Weet je niet hoe je jouw huisdier moet ontwormen? Maak dan een afspraak en leer welke medicatie voor jouw huisdier geschikt is.