Je hond is een geliefd gezinslid en zijn gezondheid is van het grootste belang. Een van de aspecten van de zorg voor je trouwe viervoeter is het ontwormen. Worminfecties kunnen schadelijk zijn voor zowel je hond als je gezin en infecties door parasieten liggen dagelijks op de loer. Lees hier meer over parasietbestrijding bij huisdieren. Daarom zal deze blog aandacht besteden aan de vraag waarom en bovenal wanneer moet jij je hond ontwormen?
Waarom je hond ontwormen?
Honden komen snel in aanraking met wormeneieren door het snuffelen aan de grond en het gras. Maar ook door aan de eigen vacht te likken of door het eten van rauw vlees kan je hond besmet raken. Waarom moet je je hond ontwormen na aanraking met wormeneieren? Ten eerste krijgt je hond van wormen allerhande vervelende lichamelijke klachten, zoals misselijkheid en buikpijn. De wormen zorgen er bovendien voor dat de weerstand van je huisdier daalt, waardoor andere ziektes hun opmars kunnen maken. Jonge honden kunnen door een wormbesmetting last krijgen met groeien. Ze kunnen zelfs aan een onbehandelde besmetting sterven. Als laatste kunnen de wormen overgedragen worden aan mensen. Middels ontworming bescherm je kortom ook jezelf en je gezinsleden.
Ontwormen van je hond: wanneer?
Wanneer moet jij je hond nu ontwormen? In deze situaties is ontwormen noodzakelijk:
- Wanneer je hond rauw vlees eet of dingen buiten van de grond eet. Pas bij dit laatste ook op dat je hond niet per ongeluk drugs eet. Lees hier hoe je dan moet handelen.
- Kom je wormen tegen in de ontlasting of overgeefsel, dan is ontworming nodig.
- Wanneer je jaagt met je trouwe viervoeter.
- Wanneer je in een gezin leeft met kleine kinderen.
- Als de hond je vergezeld heeft op een vakantie naar het buitenland.
- Heeft je hond in een hondenpension gezeten? Dan is een ontwormingskuur vaak ook aan te raden.
- Een besmette hond in de buurt van je hond geweest? Dan is ook ontwormen aan te raden.
Hoe vaak moet je een hond ontwormen?
Je hond moet je blijven ontwormen, ook wanneer bovenstaande situaties zich niet hebben voorgedaan. Jonge honden moeten vanwege het directe gevaar maandelijks een ontwormingskuur nemen; het ontwormen van een volwassen hond vindt om de drie maanden plaats.
Wanneer een drachtige hond ontwormen?
Wanneer een teefje drachtig is, worden slapende spoelwormen in het lichaam actief. Dit gebeurt bijna altijd, dus dat kun je niet voorkomen met een preventieve kuur. De spoelworm larven zijn namelijk niet gevoelig voor ontwormingsmiddelen. Tijdens de dracht je hond ontwormen, heeft geen zin. De larven zullen namelijk niet sterven. De geactiveerde wormen worden overgedragen op de puppy. Zowel de pups als de moeder moeten wel na de bevalling goed ontwormd worden.
Bijwerkingen ontwormingskuur
Ontwormingskuren hebben over het algemeen geen bijwerkingen. Het kan echter zijn dat je hond overgevoelig is voor een werkzame stof binnen de kuur. Deze bijwerkingen kunnen optreden in deze gevallen:
- Sloomheid
- Braken
- Ongecontroleerde loop (alsof je hond dronken is)
- Diarree
- Huidklachten
- Misselijkheid
- Geen eetlust
- Kwijlen
Heeft je hond last van een of meerdere bijwerkingen? Raadpleeg dan altijd je dierenarts. Wil je na het lezen van deze blog meer weten over de verschillende soorten wormen bij een hond of kat? Lees dan hier verder!