Helaas komt het vaker voor dan je lief is: Je hond/kat heeft drugs gegeten. Wat moet je doen? En hoe weet je of je geliefde huisdier in aanraking is gekomen met drugs? Wat zijn de symptomen? Deze blog zal dieper op deze vragen ingaan, zodat je weet wat je moet doen wanneer jouw huisdier slachtoffer wordt van drugsintoxicatie.
Hond drugs gegeten symptomen
Drugsintoxicatie komt vooral voor bij honden, aangezien zij sneller in aanmerking komen met drugsafval in de omgeving. Bovendien kan je hond menselijke ontlasting met drugs erin opeten. Wanneer jouw hond drugs heeft gegeten, zijn dit veelvoorkomende symptomen:
- Je hond vertoont ongewoon gedrag, zoals sloom gedrag of juist hyperactiviteit, nervositeit, angst of agressiviteit.
- Sommige drugs kunnen de hartslag van je hond verhogen of verlagen.
- Er kunnen zelfs ademhalingsproblemen ontstaan bij honden, waaronder vertraagde of moeizame ademhaling.
- Je hond kan overgeven als gevolg van het eten van drugs.
- Diarree is een ander mogelijk symptoom van drugsvergiftiging bij honden.
- Je hond kan zijn eetlust verliezen als gevolg van drugsvergiftiging.
- Sommige drugs kunnen spierzwakte veroorzaken bij honden, wat zich uit in trillende spieren en soms zelfs in epileptische aanvallen.
- Je hond kan moeite hebben met lopen of andere coördinatieproblemen vertonen.
Hond eet mensen ontlasting met drugs
Menselijke ontlasting met drugs erin vind je vaak in openbare parken of gebieden, waar drugsgebruikers in het wild poepen. Veel honden snuffelen vaak aan of eten zelfs mensen ontlasting. Maar in deze menselijke ontlasting met drugs zitten nog restanten van de verdovende middelen en een hond eet drugs vaak op die manier. Dit is gevaarlijk, omdat niet te achterhalen is welke substantie en welke dosis je hond heeft binnen gekregen. Gelukkig komen honden niet snel te overlijden van het eten van junkenpoep, maar vooral kleine hondjes lopen toch zeker gevaar.
Hond heeft drugs op uit poep en nu?
Als je hond poep heeft gegeten die drugs bevat, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts. Bij Dierenziekenhuis Eindhoven kunt u altijd terecht tijdens deze nare situaties. Neem contact op met een van onze dierenartsen via dit telefoonnummer: 040-3040054. Het kan gevaarlijk zijn om te proberen je hond te laten braken zonder begeleiding van een dierenarts, omdat sommige stoffen meer schade kunnen veroorzaken als ze terug worden opgegeven. Een dierenarts adviseert je over de juiste stappen om te nemen, afhankelijk van de situatie en de symptomen van je hond. Bij het Dierenziekenhuis Eindhoven geven we in de meeste gevallen een prikje om je huisdier te laten braken. Dit is de veiligste manier.
Bij bepaalde gevallen kan de dierenarts actieve kool toedienen aan je hond om de opname van de drugs in het lichaam te voorkomen. In andere situaties kan opname van de hond in de kliniek noodzakelijk zijn, zodat hij geobserveerd en verder behandeld kan worden.
Kat drugs gegeten symptomen
Ook een kat kan in contact komen met rondslingerend afval van drugsgebruikers. Bovendien kunnen restanten aan de vacht van de kat blijven kleven, waardoor zij met zich te wassen de drugs binnen krijgen. Drugs voor een kat zijn eveneens schadelijk. Herken hier de symptomen:
- Je kat kan lethargisch worden en minder alert zijn dan normaal.
- Je kat kan verward of gedesoriënteerd overkomen.
- Braken en diarree zijn veelvoorkomende symptomen die kunnen optreden als je kat drugs op heeft.
- De ademhaling van je kat kan sneller of trager zijn dan normaal.
- De hartslag kan ook sneller of langzamer worden.
- Wijde of juist smalle pupillen.
- Heftige spiertrillingen bij je kat.
- In sommige gevallen kan je kat zelfs toevallen krijgen als gevolg van drugsconsumptie.
Kat drugs gegeten: wat nu?
Als je vermoedt dat je kat drugs heeft gegeten, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts. Als het buiten openingstijden is, zoek dan een spoeddierenarts op. Bij Dierenziekenhuis Eindhoven kun je ook met spoed terecht. Kijk op deze pagina hoe je met spoed contact met ons kunt opnemen. Probeer de drug te identificeren die je kat heeft ingenomen, en breng indien mogelijk de verpakking of de restanten van de drug mee naar de dierenarts. Afhankelijk van de situatie kan de dierenarts je kat behandelen met actieve kool om de opname van de drugs in het lichaam te verminderen. In andere gevallen kan het nodig zijn om de kat op te nemen in de kliniek voor verdere observatie en behandeling. Als je kat medicijnen nodig heeft, geef deze dan alleen zoals voorgeschreven door de dierenarts.
Hond/kat is vergiftigd
Niet alleen drugs kunnen voor vergiftiging van je huisdier zorgen. Ook voor de mens alledaagse voedingswaren kunnen tot vergiftiging van je huisdier leiden. Dat chocolade niet zo goed is voor je hond of kat, wist je misschien wel al. Lees hier meer over waarom dit heerlijke goedje giftig is voor je huisdier. Wist je echter ook dat rozijnen erg giftig zijn voor je huisdieren? Lees in dit artikel meer waarom rozijnen giftig zijn voor zowel hond als kat.