Ojee. Je bent thuisgekomen en ziet dat de schaal met bonbons die op tafel stond nu helemaal leeg is. Je hoeft niet lang na te denken voordat je weet wie dat gedaan heeft. Je hond of kat heeft chocolade gegeten. Je meent je te herinneren dat honden en katten geen goede combinatie zijn met chocolade en je raakt lichtelijk in paniek. Wat nu? Blijf vooral rustig. In deze blog vertellen we je wat je moet doen als je viervoeter chocolade heeft gegeten.
Mag een hond of kat chocolade?
Honden en katten mogen geen chocolade eten. Chocolade is namelijk giftig voor honden en katten. Laat ze dus nooit jouw kommetje uitlikken als jij chocolademousse hebt gegeten en geef ze ook niet af en toe een koekje met een dun laagje chocolade!
Gelukkig hoeft er niet per sé iets te gebeuren als je huisdier chocolade op heeft. Maar het is ook mogelijk dat je hond of kat na het eten van de chocolade last krijgt van klachten. Hoe heftig de klachten zijn hangt af van de grootte van je huisdier, de hoeveelheid chocolade die deze heeft opgegeten en het soort chocolade. Hoe donkerder de chocolade (hoe hoger het cacaogehalte), hoe groter de kans op chocoladevergiftiging bij je hond of kat. Witte chocolade bevat geen cacao en is niet gevaarlijk. Pure chocolade daarentegen wel. Hoe kleiner je huisdier, hoe groter en sneller de kans op klachten. Uiteraard geldt ook: hoe meer chocolade jouw kat of hond neemt, hoe gevaarlijker en vervelender de situatie kan worden.
Waarom is chocolade voor jouw hond en kat giftig?
In chocolade zit een bestanddeel genaamd Theobromine. Deze stof hoort tot de Methylxanthines. Mensen kunnen dit bestanddeel heel eenvoudig afbreken. Bij honden en katten gaat dit veel langzamer. Hierdoor kan de theobromine giftige waarden aannemen in het lichaam van je huisdier en kan je hond of kat een ernstige vergiftiging hiervan oplopen.
Zie ook: Chocolade-paaseitjes kunnen levensgevaarlijk zijn voor honden: ‘Laat geen chocola staan’
Symptomen chocoladevergiftiging
Één tot vier uur nadat je hond of kat chocolade heeft gegeten zullen de verschijnselen optreden. Welke symptomen kunnen zoal wijzen op chocoladevergiftiging? Ten eerste kan je huisdier last krijgen van diarree of braken. Methylxanthines, waartoe Theobromine behoort, hebben een ontspannende werking op de darmspieren. Methylxanthines kunnen ook zorgen voor een diuretisch effect (ze stimuleren de aanmaak van urine). Je hond of kat gaat in dat geval meer plassen en drinken. Dit zijn slechts milde symptomen.
Bij ergere chocoladevergiftiging kan jouw huisdier erg onrustig of opgewonden worden, vergelijkbaar met iemand die te veel koffie op heeft. Het is mogelijk dat je dier spierrillingen, hartkloppingen of een epileptische aanval krijgt. Methylxanthines stimuleren namelijk het centraal zenuwstelsel, maar ook het samentrekken van de hartspier en skeletspieren. Hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen kunnen in sommige gevallen fataal zijn. Het is dus beter om zo snel mogelijk een dierenarts in te schakelen als je constateert dat je hond of kat veel chocolade heeft gegeten. Een serial-chocolatier kan bovendien een ontsteking van de alvleesklier en een tekort aan kalium oplopen.
Wat moet ik doen?
Zoals je hebt gelezen, kan chocoladevergiftiging ernstige gevolgen hebben. Dus vraag je je af: wat moet ik doen als mijn hond of kat chocolade heeft gegeten?. Ten eerste, blijf rustig en ga na hoeveel chocolade je viervoeter heeft gegeten. Heeft jouw hond of kat minder dan 2 gram chocolade per kilogram lichaamsgewicht opgegeten? Dan is de kans groot dat je huisdier weinig tot geen klachten krijgt. In dat geval hoef je niet gelijk actie te ondernemen. Schakel een dierenarts in als je huisdier toch vervelende klachten krijgt. Twijfel je over de hoeveelheid chocolade die je huisdier heeft ingenomen of weet je dat het een grotere hoeveelheid was? Neem dan direct contact op met een ervaren dierenarts in Brabant. Bij onze dierenkliniek in Eindhoven kun je ook met spoed terecht.
Behandeling bij chocoladevergiftiging
De dierenarts kan verschillende behandelingen uitvoeren of methodes toepassen om jouw hond of kat zo goed mogelijk te helpen. Denk daarbij aan:
- De hond of kat laten braken
Als je hond of kat minder dan 4 tot 6 uur geleden de chocolade heeft opgegeten, dan wordt vaak aangeraden om het huisdier te laten braken. De dierenarts geeft een injectie om het braken te stimuleren. Ga vooral niet zelf aan de slag om dit thuis te proberen. Hetzelfde geldt, wanneer blijkt dat jouw hond of kat drugs gegeten heeft. Lees in deze blog hoe je dan moet handelen. - Actieve kool toedienen
Om de heropname van Theobromine uit de darm te verminderen, wordt na het braken actieve kool toegediend. De dosis kool kan eventueel iedere 4-6 uur herhaald worden, totdat je huisdier weer volledig stabiel is. - Infuus
Wanneer jouw hond een ernstige vergiftiging heeft opgelopen, dan zal deze worden opgenomen in de kliniek. Hier wordt hij verzorgd en krijgt hij een intraveneus infuus en eventueel extra zuurstof. - Diurese/Urine katheter
Tijdens het uitplassen van theobromine kan de stof toch nog worden heropgenomen in het lichaam, namelijk via de blaaswand. Om deze reden wordt er soms gekozen om een diurese te starten en een urine katheter aan te leggen.
Je weet inmiddels wat chocolade voor effect kan hebben op jouw huisdier en wat je moet doen als jouw kat of hond chocolade heeft gegeten. Hopelijk is jouw lieve vriend inmiddels weer de oude en heb jij goede hulp ontvangen. Probeer chocolade in de toekomst zoveel mogelijk weg te houden van jouw huisdier! Heb je nog vragen over dit onderwerp of kun je op een andere manier onze hulp gebruiken? Neem dan contact op met onze dierenspecialist.