Als konijneneigenaar is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende gezondheidsproblemen die je huisdier kunnen treffen. Een veelvoorkomende ziekte bij je konijn is myxomatose, een virale ziekte die vaak dodelijk is voor konijnen. In deze blog bespreken we wat myxomatose bij je konijn precies is, welke symptomen het veroorzaakt, hoe het behandeld kan worden en waarom vaccinatie zo belangrijk is om deze ziekte te voorkomen.
Wat is myxomatose bij je konijn?
Myxomatose is een virale ziekte die voornamelijk voorkomt bij konijnen. Het wordt veroorzaakt door het myxomavirus, een virus dat valt onder de pokkenvirussen en dat verspreid wordt door stekende insecten zoals muggen en vlooien. Het virus kan ook worden overgedragen door direct contact tussen konijnen.
Wat zijn symptomen van myxomatose bij je konijn?
Bij konijnen die besmet zijn met myxomatose kunnen verschillende symptomen optreden. De ziekte begint subtiel, waarbij je konijn zich nogal hangerig kan gedragen. De meest voorkomende symptomen zijn daarnaast: zwelling en ontsteking rond de ogen, neus, oren en geslachtsdelen. Andere symptomen zijn koorts, verminderde eetlust, ademhalingsproblemen en lethargie. In veel gevallen kan myxomatose zelfs leiden tot de dood van je konijn.
Myxomatose konijn behandeling
Helaas is er geen specifiek geneesmiddel voor myxomatose bij je konijn. Je kunt er alleen voor zorgen dat de kans dat jouw konijn besmet raakt zo klein mogelijk is. Een konijn met Myxomatose behandelen is mogelijk, maar de kans dat het konijn desondanks overlijdt is ontzettend groot. Voorkomen is daarom beter dan genezen.
Myxomatose voorkomen
Voorkomen is bij deze ziekte succesvoller dan genezen. Zorg er dus voor in de zomermaanden en in de herfst dat je konijn beschermd wordt tegen muggenbeten door de plaatsing van horrengaas. Vermijd bovendien contact met wilde konijnen. Houd de hokken van je konijnen schoon en zorg ervoor dat de ondergrond van de kooi droog is. De beste manier om myxomatose bij je konijn te voorkomen is echter een vaccinatie. Lees hier meer over het belang van vaccinaties bij zowel je konijn als bij andere huisdieren.
Myxomatose konijn vaccinatie
Om te voorkomen dat een besmetting plaats kan vinden, is het raadzaam om je konijn jaarlijks te vaccineren. Een vaccinatie is al mogelijk bij een leeftijd van vijf weken oud, maar meestal wachten we met de prik tot de 7de week. Het vaccin biedt ook bescherming tegen een andere konijnenziekte: RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease of Viraal hemorragisch syndroom). Lees in dit artikel meer over RHD en het nieuwe combinatievaccin. Let er op dat, wanneer je jouw konijn naar een pension of opvang zou willen brengen, een jaarlijkse vaccinatie tegen myxomatose vaak verplicht is.
Neem de gezondheid van je konijn serieus
Het is tegenwoordig zeer makkelijk om je konijn tegen myxomatose te beschermen met het nieuwe vaccin. Een besmetting met het myxomavirus is helaas snel gebeurd en de kans dat je konijn hieraan overlijdt, is erg groot. Bij Dierenziekenhuis Eindhoven bieden we de beste zorg en we hebben al vele jaren ervaring in de behandeling van konijnen en knaagdieren. We hebben ons verdiept in de vele ziektes, die konijnen kunnen treffen en volgen hier ook regelmatig cursussen voor in het binnen- en buitenland. Wacht daarom niet langer af en neem contact op met een van onze dierenartsen om je konijn te laten vaccineren. De beste zorg voor je konijn; dat vind je bij ons!