Naarmate honden ouder worden, kunnen ze hormonale gedragingen laten zien die u als niet wenselijk kunt beschouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dingen als plassen in huis of overmatig seksueel gedrag. Door middel van een chirurgische of chemische castratie kunnen deze nare hormonale invloeden weggenomen worden bij een reu. Voor een teefje spreek je van sterilisatie. In dit artikel gaan we dieper in op wat het chemisch castreren van een hond inhoudt en wat de voor- en nadelen van deze behandelmethode zijn.
Wat houdt het chemisch castreren van een hond in?
Bij een chemische castratie wordt er een implantaat onder de huis van de hond geïnjecteerd, die de productie van het geslachtshormoon afremt. Het implantaat is een halfjaar tot een jaar actief, waarna het oplost en niet meer werkzaam is. Het is wel belangrijk om te weten dat een implantaat niet meteen werkt. Een klein implantaat heeft zes tot negen weken nodig om de geslachtshormoonproductie af te remmen en een groot implantaat zelfs negen tot twaalf weken. Dit geeft u de perfecte gelegenheid om het chemisch castreren van uw hond te beoordelen op wenselijkheid en ervaringen op te doen. Bent u niet tevreden met het eindresultaat, dan is het effect immers omkeerbaar.
Chemisch castreren of operatieve castratie?
Bij een operatieve castratie worden de teel- en bijballen chirurgisch verwijderd. Dit proces is logischerwijs onomkeerbaar. De operatie vindt plaats onder narcose. Het grote verschil tussen een chemische en chirurgische castratie is kortom dat chemisch castreren tijdelijk is en een operatieve onomkeerbaar. Wilt u kortom niet elk jaar terug naar uw dierenarts dan is een operatie te verkiezen, maar wilt u juist meer ervaring opdoen over of een castratie het gewenste effect teweegbrengt, dan is chemisch castreren een betere optie. Laat u echter van medisch advies voorzien bij uw dierenarts om te kijken welke methode beter past bij uw hond.
Bijwerking van een chemische castratie
Het wegnemen van het mannelijke geslachtshormoon bij een reu kan ook negatieve bijwerkingen hebben. Er kunnen veranderingen in de vacht plaatsvinden. Daarnaast kan het gedrag van de hond veranderen en heeft hij mogelijk meer neiging tot gewichtstoename. Bovendien kan het implantaat de eerste 2 á 3 weken bij de hond een verhoogde seksuele interesse heeft of er kunnen veranderingen in het gedrag plaatsvinden.
Chemisch castreren van een hond: de voordelen
Chemische castratie is reversibel, wat betekent dat de effecten tijdelijk zijn. Dit is vooral gunstig voor eigenaren die nog niet zeker zijn of ze hun hond permanent willen castreren. In tegenstelling tot chirurgische castratie vereist chemische castratie geen chirurgische ingreep. Hierdoor is er minder risico op complicaties en is er geen herstelperiode nodig. Bij chemische castratie worden de testikels niet verwijderd, maar wordt de productie van geslachtshormonen onderdrukt. Dit helpt om de hormonale balans van de hond te behouden, wat kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid.
Heeft het chemisch castreren van een hond ook nadelen?
Chemische castraties hebben ook een aantal nadelen:
- Hoe lang een implantaat werkt verschilt per hond.
- Het duurt een aantal weken, voordat de implantaat werkt en de hond dus onvruchtbaar is.
- De eerste paar weken na de chemische castratie kan er juist voor een korte tijd een toename zijn van hormonaal ongewenst gedrag.
Geldt voor het chemisch castreren van een hond een minimum of maximum leeftijd?
Bij een chirurgische castratie moet de hond volledig onder narcose gebracht worden, waardoor u met een risico te maken krijgt. Bovendien vormen honden op een hogere leeftijd een nog groter risico. Bij een chemische castratie is narcose vrijwel niet nodig, waardoor u ook oudere honden chemisch kunt castreren. Bovendien kunt u bij oudere honden deze chemische castratie voor langere tijd doortrekken, iets wat bij jongere honden vrij kostbaar zal worden na verloop van tijd.
Kosten van een chemische castratie
Bij het chemisch castreren van uw hond variëren de kosten aanzienlijk, afhankelijk van een aantal factoren. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van de grootte van uw hond. Grotere en zwaardere honden castreren is duurder. Bovendien bepaalt de manier van castreren de kosten. Maakt u gebruik van een chemische castratie of chirurgische castratie? Binnen de chemische castratie is de grootte van het implantaat daarnaast ook nog van invloed op de prijs.