Wanneer je een huisdier hebt weet je dat je wel eens met het beestje naar de dierenarts moet gaan. Soms heeft je huisdier een behandeling onder narcose nodig. Maar wat moet je doen als je huisdier al wat ouder is? Kan een operatie dan nog wel? Heeft narcose een groter risico op je trouwe maatje? Om je gerust te stellen, dat een dier ouder is, betekent niet automatisch dat een operatie met anesthesie een groot risico vormt. De oudere leeftijd van je huisdier kan gepaard gaan met gezondheidsklachten. Die zijn wel van invloed op de narcose en dus de operatie. De werking van organen kan minder worden of een ouder dier krijgt een ziekte. Alle zaken waarop je moet letten, zullen in dit blog de revue passeren.
Onderzoek vooraf
Oudere huisdieren hebben speciale aandacht nodig voordat ze op de operatietafel terechtkomen. Onze dierenartsen willen de risico’s van de narcose en de operatie zo klein mogelijk maken. Dat gebeurt op twee manieren. Ten eerste worden er vooraf verschillende vragen gesteld aan jou als baasje. We willen meer weten of er sprake kan zijn van een verborgen ziekte door vragen te stellen over de gezondheid: Beweegt je dier anders, drinkt hij meer of vertoont hij kreupelheid. Ten tweede krijgt je huisdier een lichamelijk onderzoek.
Lichamelijk onderzoek
Tijdens het lichamelijk onderzoek worden de longen en het hart van je dier gecontroleerd. Daarnaast wordt er gekeken naar de lichamelijke conditie. Zaken zoals ondergewicht en overgewicht kunnen complicaties tijdens de operatie en narcose veroorzaken. Overgewicht van huisdieren is een serieus probleem.
Dierenarts Stijn Peters sprak hierover met NPO3
Na dit onderzoek is het bij oudere dieren verstandig een pre-anesthetisch bloedonderzoek uit te voeren. Bij het bloedonderzoek wordt gekeken naar:
- Het aantal rode bloedcellen
- Het aantal en de verdeling van de witte bloedcellen (ontstekingscellen of bezinksel)
- De biochemische waarden m.b.t. de orgaanfuncties
Het bloedonderzoek geeft inzicht in de bloedaanmaak, de aanwezigheid van ontstekingen en de functie van organen. Met dit onderzoek kan bijvoorbeeld onopgemerkt nierfalen aan het licht gebracht worden. Komen er geen afwijkingen tevoorschijn bij het lichamelijk onderzoek of het bloedonderzoek dan krijgt je huisdier groen licht voor de operatie met anesthesie.
Aanpassing anesthesie
De anesthesie van oudere dieren is anders dan die van jongere dieren. Een narcose bestaat uit verschillende middelen. Zo kan een pre-medicatie worden gegeven, een aparte pijnstiller en een slaapmiddel of spierverslapper. Ook krijgen oudere dieren een braunule in het bloedvat. Dit is een toegangspoort voor narcosemiddelen of infuus. Een infuus kan helpen om je senior makkelijker te laten herstellen van de operatie.
Positionering operatietafel
Ook bij oudere dieren is het van belang dat ze in een comfortabele houding liggen tijdens een anesthesie. Het oudere dierenlichaam is minder flexibel dan dat van een jong dier. Een verkeerde houding kan leiden tot spierpijn of kneuzingen. Om die reden leggen we jouw huisdier op een zacht matje met ondersteunende kussen.
Na de operatie
Na de ingreep wordt je huisdier naar de recovery ruimte gebracht. In deze ruimte kan jouw dier rustig bijkomen van de operatie tot de anesthesie is uitgewerkt. Aan het einde van de dag mag je huisdier weer naar huis. Laat hem nog even goed uit voordat hij de auto in mag. Tijdens het wandelen kan je dier nog wat wankel zijn. Dat moet in de uren na de narcose steeds minder worden.
Is een operatie zinvol voor oudere dieren
Een logische gedachte is dat een ouder dier meer risico loopt van een narcose. Om die reden wordt een ingreep sneller uitgesteld. Toch is dat niet nodig. De anesthesie heeft niet per se meer impact. Jonge dieren herstellen snel, maar dankzij aanpassingen in de anesthesie zien we ook oudere dieren snel herstellen. Het is dus belangrijk om de voor- en nadelen van een operatie te overwegen, juist bij een ouder dier. Bij Dierenziekenhuis Eindhoven helpen we je graag om een weloverwogen beslissing te maken.
Wanneer opereren niet meer kan, sta je soms voor de moeilijke beslissing je dier in te laten inslapen. Ook in deze moeilijke periode staan we je graag bij. Lees erover in onze blog over afscheid nemen.