Het liefst wil je er nog niet aan denken, maar elke hondenbezitter komt er een keer voor te staan: afscheid nemen van je hond. Het overlijden gaat soms via de natuurlijke weg, maar soms moet je de keuze maken om je hond te laten inslapen. De gedachte alleen al zorgt voor veel verdriet. Het is dan fijn als je weer dat je op een rustige manier afscheid kunt nemen. Zo kun je het beter een plek geven. Er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken bij het afscheid nemen van je hond. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden en helpen, behandelen we hieronder een aantal belangrijke zaken.
Besluit nemen
Honden worden steeds ouder. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat honden dankzij vaccinaties beschermd zijn tegen ernstige ziekten waar ze voorheen aan konden overlijden. Ook de mogelijkheden die de diergeneeskundige zorg biedt worden steeds beter en uitgebreider. Operaties van heupen, chirurgie van uitgebreide tumoren, botchirurgie, chemotherapie; het zijn slechts enkele voorbeelden. Desondanks kom je dan toch op een punt dat je hond ernstig ziek is. Is euthanasie op dat moment het beste? Veel hondenbezitters vinden dat, net als jij, een lastige keuze te maken. Je moet echter de knoop doorhakken. Je wilt niet het gevoel hebben dat je te laat bent. Heeft je hond een levensbedreigende aandoening die niet meer te verhelpen is? Haalt je hond nog maar weinig plezier uit dagelijkse dingen zoals wandelen, spelen, knuffelen en eten? Slaapt je hond veel of trekt hij zicht terug naar een stille plek? Het kunnen allemaal tekenen zijn van een verslechtering van de gezondheid van je dier. Soms is er sprake van pijn. Loop jij tegen de vraag aan of euthanasie voor je hond nodig is? In overleg met onze huisdierendokter kunnen we je voorzien van advies.
Afscheid nemen
Bij het verwerkingsproces speelt het nemen van tijd een grote rol. Geef jezelf en de rest van het gezin alle tijd die nodig is om je verlies te verwerken. Voor kinderen is het belangrijk ze bij dit proces te betrekken. Het liefst al zo vroeg mogelijk in het proces. Zeker tijdens en na het afscheid. Plan samen een leuke laatste dag in met de hond, mits de gezondheid van het dier het toelaat. Verwen je hond met zijn favoriete maaltijd. Ga nog een keer naar het park en laat de hond even spelen met zijn of haar favoriete speeltje. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om samen met de kinderen een tekening of fotoboek te maken.
Als het moment daar is, neemt de dierenarts je mee naar een aparte kamer waar je in alle rust afscheid kunt nemen van jouw dier. Kinderen mogen ook aanwezig zijn bij het afscheid. Voor het rouwproces is het voor hen vaak goed om bij het afscheid te zijn, zodat ze zien wat er gebeurt met hun hond. Op die manier voorkom je dat ze achteraf hun eigen – meestal heftige – verhalen verzinnen rondom het afscheid. Spreek ook altijd over “overlijden” en “dood” in plaats van “slapen” of “inslapen”, zodat je kinderen niet bang worden om zelf te gaan slapen.
De euthanasie zelf begint met een injectie met een slaapmiddel. Na de eerste injectie zal je hond slapen, zoals dat ook bij een narcose gebeurt. Heel soms moet een dier wat extra slaapmiddel krijgen. Wat misschien vreemd is om te zien, is dat dieren slapen met hun ogen open. Ondanks dat is het bewustzijn uitgeschakeld. Je hond krijgt dus niets meer mee van wat er om hem heen gebeurt. De tweede injectie voelt je hond niet meer en zorgt ervoor dat de ademhaling en het hart stoppen. Na het afscheid krijg je van ons een pootafdruk in klei mee. Die kan in een paar dagen uitharden en vormt daarmee een mooi aandenken aan je trouwe vriend.
Na het afscheid
Na het afscheid kun je ervoor kiezen om je hond op de praktijk achter te laten. Standaard gaan dieren mee voor destructie, maar je kunt ook kiezen om hem te laten cremeren of te resomeren. Neem je je hond mee, dan kun je hem ook (laten) begraven. Kies je voor crematie dan kun je de as laten uitstrooien of thuisgestuurd krijgen in een asbus, urn of gedenksierraad.
Heb je toch nog vragen rondom het afscheid nemen van je hond? Neem dan gerust contact met ons op. Ons deskundige team staat voor klaar om al jouw vragen te beantwoorden.