Een teek is een bloedzuigend, spinachtig beestje, dat zich onder andere nestelt op honden en mensen. Een tekenbeet is ongevaarlijk, mits de teek tijdig ontdekt en verwijderd wordt. Teken zuigen namelijk bij meerdere diersoorten bloed op, waardoor het beestje ook verschillende ziekten bij zich kan dragen. Deze ziektes kan een teek overdragen op je hond. Ontdek hier hoe je een tekenbeet kunt herkennen en leer hoe je een teek bij je hond kunt voorkomen en verwijderen.
Herken een tekenbeet
Teken vind je in (hoog) gras, struiken en bomen. Deze mijt-achtige beestjes, zoals de oormijt, kunnen overal op het lichaam van je hond voorkomen, maar bekende plekken zijn tussen de poten, op de kop, op de oren, in de nek en op de poten. Teken zijn vooral actief in het voor- en najaar bij een temperatuur hoger dan 8 graden Celsius. Een teek is ongeveer 1 millimeter, maar volgezogen kan hij zwellen tot circa 1 centimeter. Hij is verder te herkennen aan de ovale vorm en heeft een zwartbruine of grijze kleur. Ook heeft het beestje zes of acht pootjes.
Symptomen van een tekenbeet
Als een teek op je hond zit, laat je hond vaak symptomen zien die typisch zijn voor een tekenbeet. Denk hierbij aan klachten, zoals:
- Luiheid
- Traagheid
- Gewichtsverlies
- Opgezwollen lymfeklieren
- Weinig eetlust
- Koorts
- Pijnklachten
- Stijfheid
- Kreupelheid bij extreme gevallen
Kun je een teek op je hond niet gewoon laten zitten?
Nee, laat een teek niet zitten: je hond kan hierdoor klachten krijgen. Bovendien is de kans groot dat de beet een infectie krijgt. Daarnaast kan een teek ziektes bij zich dragen en overdragen aan je hond. De bekendste ziekte is de ziekte van Lyme. Ongeveer twintig procent van de teken is besmet met deze ziekte. Je herkent Lyme bij je hond soms aan de wond na de tekenbeet. De huid van je hond zal een rode, cirkelvormige vlek laten zien. Bij het vermoeden van Lyme moet je meteen contact met je dierenarts opnemen, zodat de ziekte tijdig behandeld kan worden.
Kan een hond ziek worden van een teek?
Het grootste gevaar van een tekenbeet is dus dat je hond ziek kan worden hiervan. Teken kunnen ziektes op je hond overbrengen. Verwijder daarom een teek altijd binnen 24 uur. In Nederland kunnen teken Lyme overbrengen. Hieronder zie je een overzicht ziektes die teken in het buitenland overbrengen, met de symptomen en behandeling.
Hoe kun je een teek bij je hond verwijderen?
Voor het verwijderen van een teek kun je het beste de speciale tekentang, -haak, -lasso of -koevoet gebruiken. Heb je die niet tot je beschikking, dan kun je het ook met een pincet proberen. Let wel op dat je niet in de teek knijpt. Zo loop je namelijk het risico dat de schadelijke vloeistoffen uit de teek in de wond terechtkomen. Dit leidt alsnog tot infectie en dit wil je voorkomen. Plaats de tang in plaats daarvan zo dicht mogelijk op de huid van je hond en maak een licht draaiende beweging. Zo trek je de teek in zijn geheel los. Let er wel op dat je de hele teek uit de huid haalt, maar wrik hem niet los. Blijft een deel achter, probeer bovenstaande handelingen dan nog eens tot het hele beestje verwijderd is. Is de hele teek weggehaald? Maak dan de wond na de tekenbeet schoon. Je hond kan een paar dagen hierna een kleine ontsteking vertonen op de gebeten plaats, maar dat zal vanzelf weer verdwijnen. Er is verder geen extra behandeling voor nodig.
Wanneer naar de dierenarts?
Als je de teek niet goed verwijderd krijgt, is het wellicht raadzaam om de dierenarts te laten helpen. Als je de rest van een teek moet verwijderen, kun je namelijk je hond pijn doen of de wond kan ontstoken raken. Ook als je hond niet stil kan zitten, kun je de verwijdering van de teek het beste overlaten aan je dierenarts. Zo verloopt de verwijdering voorspoedig en kan het wondje direct ontsmet worden.
Tips om teken te voorkomen
Voorkomen is in veel gevallen beter dan genezen. Gelukkig kun je op meerdere manieren voorkomen dat teken jouw hond uitkiezen als gastheer. Met deze handige tips kun je makkelijker een teek op je hond voorkomen:
- Maak gebruik van anti-parasitaire middelen, zoals druppels (spot-on), tabletjes of een tekenband of kies voor het gemak van een jaarlijkse injectie.
- Kam en controleer de vacht van je hond na een wandeling.
- Vermijd plekken waar veel teken zitten.
- Na toepassing van een spot on mag je hond niet direct zwemmen.
- Onderhoud ook regelmatig je tuin, want dit verkleint de kans dat je tuin een broedplaats wordt van teken en vlooien.
Wil je meer tips over het beschermen van je hond tegen teken? Neem dan direct contact met ons op en we beantwoorden zo snel mogelijk jouw vragen.