Huisdieren kunnen allergisch reageren op parasieten, zoals vlooien. Een enkele beet van een vlo kan al leiden tot heftige jeuk en andere ongemakken bij het huisdier. Je hoeft kortom nog niet eens vlooien op je huisdier aan te treffen. Een verdwaalde vlo kan de overgevoeligheidsreactie al in gang gezet hebben. De vlooien allergie is de meest voorkomende allergie bij een hond of kat, naast bijvoorbeeld een voedselallergie of atopie bij honden. In dit artikel staan we daarom stil bij wat een vlooienallergie bij een kat of hond inhoudt en hoe deze allergische reactie aangepakt kan worden.
Wat is een vlooienallergie?
Een kat of hond die een vlooienallergie heeft, is allergisch voor het speeksel van een vlo. Dit speeksel fungeert dan als het allergeen. Wanneer een vlooi een hond of kat bijt, laat het speeksel achter. Dit speeksel zorgt ervoor dat het bloed niet meteen kan stollen. Wanneer een huisdier normalerwijze gebeten wordt door een vlo, veroorzaakt dit jeuk. Een hond of kat met een vlooien allergie krijgt echter te maken met heftigere jeuk dan normaal gebruikelijk is.
Oorzaak van een vlooien allergie bij een kat of hond
Bij een vlooienallergie is de hond of kat dus allergisch voor het speeksel van een vlooi. In het speeksel van een vlo zitten irriterende stofjes, zodat er altijd sprake is van een kleine, jeukende ontsteking bij een vlooienbeet. Heeft een dier echter een allergie voor vlooienbeten, dan werken de eiwitten in het speeksel van de vlo als allergeen. Dit leidt tot een heftige ontstekingsreactie van het immuunsysteem. Of een hond of kat een vlooienallergie kan ontwikkelen, is afhankelijk van de gevoeligheid van het dier voor een allergische reactie. Heeft het huisdier een allergie ontwikkeld, dan kan iedere vlooienbeet een heftige reactie losmaken. Daarom is het belangrijk om honden en katten vlooienvrij te houden.
Symptomen van een vlooien allergie bij hond/kat
Welke klachten zijn zichtbaar bij een allergie door vlooien? Als de kat of hond de volgende symptomen vertoont, dan heb je grote kans dat ze allergisch zijn voor vlooien:
- Extreme jeuk tijdens de late zomer en het begin van de herfst
- Jeuk op rug, op staart, in de liezen en bij de buik
- Zwelling of platte bulten rondom de vlooienbeet
- Kale plekken in de vacht van het krabben
- Constant likken, bijten en krabben op de betreffende plekken
- Eventueel ontstaan van hotspots: ontstekingen van de beschadigde huid
- Soms levende vlooien in ontlasting aanwezig
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose van een vlooienallergie bij een hond of kat wordt gesteld bij de dierenarts. In veel gevallen zijn er niet eens vlooien te vinden in de vacht. Soms heeft een van de andere dieren in huis wel vlooien, maar geen klachten. Bij het vermoeden van een vlooienallergie, bestaat de eerste behandeling uit een vlooienmiddel, zoals Advantage of Bravecto. Wel moeten alle dieren thuis behandeld worden, om te voorkomen dat de vlooien van een van de andere dieren afkomen. Ook ishet nodig het huis goed te stofzuigen. Was de kleedjes, kussens en de mat van de kat goed uit in de wasmachine. Als het goed is verdwijnen de klachten daarna vanzelf. Het kan nodig zijn om nog medicatie te geven tegen de jeukklachten.
Vlooienallergie bij een hond of kat behandelen
De beste manier om een vlooienallergie te bestrijden bij een hond of kat, is door alle dieren in huis en in het huis zelf vlooien te bestrijden. Deze aanpak kan echter pas effect hebben na twee à drie maanden. Ook ontworming is hierbij van belang, want vlooieneitjes kunnen door lintwormen overgedragen worden. Wanneer je een kat moet ontwormen of wanneer je een hond moet ontwormen, kan verschillen op basis van de soort hond/kat die je hebt. Voorkomen is echter belangrijker dan genezen. De preventie van vlooien is dus eigenlijk de beste behandeling bij een vlooienallergie.