Atopie bij honden is een veelvoorkomende vorm van allergie, veroorzaakt door een overgevoelige reactie van het immuunsysteem op omgevingsfactoren, zoals pollen en huisstofmijt. Deze allergische aandoening leidt vaak tot huidirritaties, jeuk en ontstekingen, waardoor honden zich oncomfortabel kunnen voelen. Atopie is genetisch bepaald en treft bepaalde rassen vaker dan andere. Daarom zal deze blog aandacht besteden aan atopie bij een hond, de symptomen die met deze allergie samenhangen en de behandeling van een hond met atopie.
Wat is atopie?
Atopie is een allergische reactie van een hond op stoffen uit de omgeving, zoals pollen of huisstofmijt. De klachten van atopie vinden vaak al plaats op jonge leeftijd, maar kunnen wel voorkomen tot het zesde levensjaar. Atopie heeft niet direct iets te maken met vlooien of voer. De allergische reactie wordt veroorzaakt door stoffen van buitenaf. Bij atopie wordt de huidbarrière verstoord. De huid verdampt zo te veel water, waardoor de allergenen de huid makkelijker in kunnen dringen. Dit leidt tot ontstekingen. Deze allergenen veroorzaken een reactie:
- Graspollen
- Mensenhaar
- Huisstofmijt
- Boompollen
- Schimmels
Wat is een oorzaak van atopie bij honden?
Atopie wordt voornamelijk veroorzaakt door een genetische aanleg. De allergie wordt van generatie op generatie doorgegeven, waarbij sommige rassen gevoeliger zijn dan andere:
- Boxers
- Golden retrievers
- Labradors
- Duitse herders
- Beaucerons
- Chihuahua’s
- Terriërs
- Shar-peis
- Shih Tzu’s
De allergie kan, wanneer een hond de genetische aanleg heeft, ingeleid worden door stress, angst, een verandering van het dieet of externe parasieten, zoals vlooien. Zorg daarom altijd op tijd voor de jaarlijkse prik tegen vlooien en teken.
Symptomen van atopie bij honden
Een van de meest voorkomende symptomen bij een hond met atopie is de jeuk, veroorzaakt door de ontstekingsreactie in de huid. Een hond met atopie zal zich constant krabben op plekken als de snuit, liezen, oren, oksels en tussen de tenen van de poten. Bij veel jeuk aan de oren kan het ook nog oormijt zijn. Daarnaast zijn er nog andere symptomen, die een gevolg kunnen zijn van atopie:
- Droogte van de huid
- Rode vlekken
- Ontstoken wondjes met rode kleur
- Puistjes
- Etterende huid/zweertjes
- Uitval van vacht
- Rode en warme oren
- Oorontsteking
Atopie bij een hond: behandeling mogelijk?
Wanneer er atopie geconstateerd wordt bij een hond, is er geen medicinale of natuurlijke behandeling mogelijk die de hond volledig kan genezen. Wel zijn er een aantal behandelingen om de klachten van atopie te verminderen. Het beste zou zijn om de allergenen, die atopie veroorzaken, weg te nemen, maar dit is in de praktijk onhaalbaar. Je kunt daarom wel proberen om een hond minder gevoelig te maken voor allergenen. Dit kan middels een aantal behandelingen. Injecties kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het immuunsysteem van de hond niet meer overgevoelig op deze stoffen reageert. Dit heet ook wel desensibilisatie en het is vooral handig, wanneer de hond reageert op pollen en huisstofmijt. Als de atopie heftige klachten veroorzaakt, dan kan de dierenarts er ook voor kiezen om met medicijnen te werken. Maak hiervoor een afspraak bij je dierenarts eerst en begin niet zelf zomaar een medicijn toe te dienen. Medicijnen tegen atopie kunnen levenslang gegeven worden. Medicijnen met corticosteroïden werken het beste en kunnen in een spray of in pilvorm toegediend worden.
Welke voeding bij een hond met atopie?
Hoewel voeding niet direct leidt tot atopische klachten bij je hond, kun je wel de huid verbeteren door een hond te voeden met omega 3- en omega 6-vetzuren. Je dierenarts kan je aanbevelingen doen over wat een geschikte voeding is voor jouw hond. Als je een dieet krijgt met hypoallergene voeding, dan moet dit dieet strikt gevolgd worden en extra voeding vermeden worden.
Atopie bij een hond voorkomen
Wanneer je een hondenras hebt dat gevoeliger is voor atopie, dan is het raadzaam dat je de hond optimaal verzorgt om klachten te voorkomen. Detecteer je bijvoorbeeld een huidinfectie, laat dit meteen behandelen middels antibiotica. Je kunt ook voor een preventieve vlooienbehandeling kiezen, zodat de hond geen last heeft van jeuk door vlooien. Houd ook de vacht van de hond kort, want huisstofmijt kruipt vooral in lange vacht. Reinig de vacht bovendien met veterinaire shampoos, die de huidbarrière verbeteren. Als laatste zijn honden met atopie gevoeliger voor oorontsteking. Zorg er daarom voor dat je regelmatiger de oren van de hond reinigt met speciale oor reinigers.