De eerste sneeuw in Nederland is weer gevallen en veel hondjes rennen blij buiten rond om naar de sneeuwvlokken te happen. Maar ook als je trouwe viervoeter niet zo’n fan is van rondlopen op de koude sneeuw, zal hij zal toch naar buiten moeten tijdens de vaste uitlaatrondes. De sneeuw en kou voelt niet altijd even fijn voor je hond, zeker niet aan de poten. In dit artikel geven we daarom tips om jouw hond zo goed mogelijk te beschermen tijdens een wandeling in de sneeuw.
Tip 1: ontwijk pekel en strooizout
De pootjes van je hond hebben een dikke, sterke huid, waardoor ze wel tegen een stootje kunnen. Hondenpoten bouwen in de sneeuw weerstand op tegen de kou, maar het is toch goed om ze wat speciale aandacht te geven bij winterse temperaturen. Bij extreme kou kunnen namelijk barstjes en kloofjes ontstaan in de hondenpoten. Ook de pekel en het strooizout kunnen kloven, blaren en zelfs infecties veroorzaken. Na een wandeling is het daarom ook raadzaam om de poten van je hond sneeuwvrij te maken. Smeer de poten in met speciale balsem om zout te weren en de kussentjes weer soepel te laten aanvoelen.
Tip 2: maak je hond sneeuwvrij
Je hond even sneeuwvrij maken na een wandeling is ook raadzaam om te voorkomen dat je hond pekel en andere chemische middelen via de poten of vacht oplikt. Wanneer je hond te veel sneeuw opeet, dan kan dit allereerst leiden tot een zoutvergiftiging, omdat veel sneeuw vermengd is met pekel en strooizout. Daarnaast kan pure sneeuw in grote hoeveelheden vervelende maag- en darmklachten voor je trouwe viervoeter opleveren. Wees dus waakzaam dat je hond niet te veel sneeuw binnen krijgt.
Tip 3: bescherm je hond tegen de kou
Sommige hondenrassen kunnen prima met hun wintervacht tegen de kou, maar er zijn ook rassen die deze dikkere ondervacht niet hebben. Hondenrassen die bijvoorbeeld uit warmere oorden komen, zoals Afrikaanse hondenrassen, hebben geen ondervacht. Bij deze hondenrassen moet je bij winterse temperaturen meer aandacht besteden om hen warm te houden. Ook puppy’s hebben nog niet genoeg vacht en vet om zichzelf warm te houden in de sneeuw. Een hondenjas of hondentrui kan bij deze dieren uitkomst bieden. Tot slot hebben de senioren wat extra aandacht nodig, oude honden kunnen namelijk hun lichaamstemperatuur vaak niet meer goed reguleren.
Hier zijn enkele tips om je hond warm te houden tijdens sneeuwwandelingen:
- Sta tijdens de wandeling niet te veel stil en blijf bewegen.
- Maak je hond goed droog na de wandeling; het liefst met een absorberende handdoek.
- Zorg thuis voor warme slaapplaats
- Haal eventueel een warmtematje in huis.
Tip 4: check altijd op ijs tussen de pootjes
Naast pekel kunnen ijsklontjes tussen de hondenpootjes ook voor overlast zorgen. De ijsklontjes nestelen zich in de haren tussen de voetkussens en veroorzaken vaak pijn bij het lopen. Trek ijsklontjes nooit tijdens het wandelen tussen de voetkussentjes uit, want dit kan leiden tot wondjes. Knijp ze stuk. Vooral langharige hondenrassen hebben last van ijs in de vacht.
Tip 5: ga een aangepast rondje lopen
Wanneer je de koude gaat trotseren met je hond, pas dan wel de wandeling aan op het weer. Houd bovendien rekening met de grootte van je hond en de soort vacht. Kleine hondjes hebben het namelijk sneller koud. De kleine massa zorgt ervoor dat ze sneller afkoelen en meer moeite hebben om warm te blijven tijdens een winterse wandeling.
Hoelang mogen honden in de sneeuw lopen?
Wanneer er sneeuw ligt, is het raadzaam om geen uren met je hond op pad te gaan. Voor kleine hondjes is tien minuten wandelen al genoeg. Het risico van in de sneeuw lopen, is namelijk dat actieve honden adrenaline voelen. Hierdoor merken ze de koude pas te laat, waarna ze beginnen te trillen.
Tip 6: laat je hond niet op het ijs spelen
Zoals we zelf ook weten, is ijs erg glad. Een hond kan hierdoor ook gemakkelijk uitglijden, waardoor hij zijn botten, spieren of gewrichten kan bezeren. Bovendien kan een hond door een dun laagje ijs heen zakken, wat levensgevaarlijke situaties kan opleveren.
Tip 7: goede verlichting aan je hond
In de winter is het sneller donker en voor de veiligheid van je hond en van jezelf is het raadzaam om je hond te laten opvallen. Zorg dat je hond verlichting draagt. Geef hem bijvoorbeeld een lichtgevende halsband of een reflecterend vest. Je kunt zelf ook een reflecterende jas aantrekken of een armband omdoen met een lichtje aan. Zo zie je ook nog eens beter waar je loopt en kun je misschien bepaalde delen met veel sneeuw of strooizout vermijden.
Tip 8: knip lange haren weg
Hondenrassen met lange haren hebben vaak overlast van de lengte van hun vacht rondom de poten, tussen de voetkussens en onder de buik. Sneeuw blijft hier gemakkelijk in kleven, waardoor de hond het snel koud krijgt. Knip daarom lange en overtollige haren weg om dit te voorkomen.
Tip 9: vermijd producten met antivries
Sommige honden vinden de geur en smaak van antivries verleidelijk, maar dit betekent niet dat het goed voor hen is! In antivriesproducten zit namelijk het stofje enthyleenglycol en dit is heel giftig voor honden. Een kleine hoeveelheid kan ernstige problemen opleveren. Heb je het vermoeden dat je hond antivries heeft gehad? Bel dan meteen je dierenarts.
Tip 10: let op tekenen van onderkoeling
Een hond kan ook, wanneer hij het te lang erg koud heeft gehad, onderkoeld raken. Een normale lichaamstemperatuur van een hond is rond de 39 graden Celsius. Wanneer de temperatuur onder de 37.5 graden Celsius zit, dan is je hond onderkoeld. Dit gebeurt niet snel, maar het kan in bepaalde situaties zeker voorkomen. Tekenen van onderkoeling zijn:
- Heftig rillen
- Moeite met ademhalen; in de zomer kan dit een teken juist zijn van oververhitting van je hond
- Zwakke hartslag
- Lagere temperatuur van het lichaam
- Wilt geen contact leggen met je
- Bleke huid
- Blauwe of rode opgezwollen huid
- Pijn aan oren, poten of staart
Wanneer je hond deze tekenen vertoont, dan moet je hem naar een warme ruimte verplaatsen. Wikkel warme dekens om hem heen. Geef hem suiker en iets warms te drinken. Neem meteen contact op met je dierenarts voor verdere instructies. Zet je hond niet onder de douche, want hij moet geleidelijk opwarmen. Een te snelle manier van opwarmen, kan leiden tot een shock.
Met deze 10 tips ben je goed voorbereid om je trouwe viervoeter veilig en comfortabel door de sneeuw te loodsen. Onthoud dat elke hond uniek is, dus observeer je eigen hond goed en pas de adviezen aan waar nodig. Geniet samen van de winterse pracht, maar blijf alert op de gezondheid en het welzijn van je hond. Een beetje extra zorg in de winter zorgt ervoor dat zowel jij als je hond kunnen genieten van mooie sneeuwwandelingen. Blijf veilig en warm, en maak er een heerlijk winterseizoen van met je harige vriend!