De meeste mensen hechten veel waarde aan de gezondheid van hun gebit. Tandsteen? Dat laat je weghalen natuurlijk. Wat echter nog wel eens vergeten wordt, is dat tandsteen verwijderen bij je hond net zo belangrijk is als dat wij tandsteen laten verwijderen. Want tandsteen bij een hond kan heel vervelende gevolgen hebben. Onze dierenartsen leggen je graag uit wat tandsteen bij honden precies is en waarom het verwijderen ervan uiterst belangrijk is. Ook honden kunnen te maken krijgen met pijnlijke ontstekingen in de mond.
Tachtig procent van de huisdieren krijgt al rond het tweede levensjaar te maken met een infectie in de mondholte. De bacteriën die de oorzaak zijn van tandplak kunnen pijnlijke ontstekingen veroorzaken, zeker ook bij honden. De aanwezigheid van tandsteen werkt de vorming van ontstekingen in het tandvlees en in het nog dieper gelegen weefsel nadrukkelijk in de hand. Om die reden is tandsteen verwijderen bij je hond zo belangrijk. Ontstekingen kunnen erg pijnlijk zijn. Bij onze hondentandarts in Eindhoven wordt het tandsteen van jouw hond snel en pijnloos verwijderd.
Wat is eigenlijk precies tandplak en wanneer is er sprake van tandsteen?
Tandplak kun je omschrijven als een wat dunne, kleverige laag op het tandoppervlak. Deze laag bestaat vooral uit bacteriën en voedselresten. Tandplak hecht zich binnen 24 uur aan de schoon gepoetste tanden. Op het moment dat de tanden niet worden gepoetst kan de tandplak door de aanwezigheid van bacteriën transformeren tot tandsteen. Dit proces wordt ook wel mineraliseren genoemd. Tandsteen is een harde ruwe laag, waar tandplak zich weer gemakkelijk aan kan hechten. Weten hoe je het beste de tanden van een hond kunt poetsen? Klik dan hier!
Rotte tanden en tanden die zomaar uitvallen
In feite kan gesteld worden dat tandsteen nog onschuldig is voor een hond. Wel kunnen door het tandsteen ontstekingen in de bek van de hond ontstaan. Bacteriën dringen langs het tandvlees de tandholte in. Vaak gaat dit proces gepaard met een wat vieze geur uit de bek van de hond. Wanneer tandsteen bij een hond niet op tijd wordt verwijderd ontstaan er ontstekingen die verregaande gevolgen hebben. De ontstekingen breiden uit naar het dieper gelegen weefsel. Dat leidt tot het rotten van tanden en zelfs tot het losraken en uitvallen van tanden. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen.
Wees er op tijd bij
Als het verwijderen van tandsteen bij je hond niet gebeurt dan kunnen bacteriën in de de bloedbaan terecht komen. ze verspreiden zich naar andere lichaamsdelen. Je moet dan denken aan de lever, het hart, de gewrichten en de nieren. Daar veroorzaken de bacteriën allerlei ontstekingen. Het is dus zaak om het verwijderen van tandsteen van je hond regelmatig op de agenda te zetten. Op de langere termijn zal jouw hond je dankbaar zijn dat het tandsteen verwijderd wordt. Het voorkomt pijn en ander fysiek malheur. Mocht je twijfelen of vragen hebben, De Huisdierentandartsen van Dierenziekenhuis Eindhoven helpen je graag bij het verwijderen van tandsteen van jouw hond.
Signalen die wijzen op de aanwezigheid van tandsteen bij jouw hond
Als hondeneigenaar kun je zelf vaak al signalen ontdekken dat er sprake is van tandsteen. Tandsteen kun je namelijk zien als een geelbruine verkleuring van de tanden, eerst vooral aan de hoektanden en achterste kiezen, maar later aan alle tanden. Ook het feit dat je hond uit zijn bek stinkt is een duidelijke aanwijzing dat er sprake is van tandsteen. Mocht je zien dat er bij jouw hond sprake is van rood gezwollen tandvlees, dan duidt dat op de aanwezigheid van tandsteen. Iets wat ook geldt voor terugtrekkend tandvlees. Wil jij echt duidelijkheid, dan kun je bij Dierenziekenhuis Eindhoven terecht voor een gebitscontrole. Wordt er geadviseerd om het tandsteen te verwijderen dan gebeurt dit onder narcose. Soms maken we ook dentale röntgenfoto’s om te zien of er meer problemen spelen aan de tanden. Daarmee kunnen we de dieper gelegen structuren nader bekijken en kunnen beschadigingen ontdekt worden. Mocht je dus denken dat er iets aan de hand is, maak dan een afspraak bij een van onze dierenartsen.
Neem het gebit van jouw hond altijd serieus
Net zoals je jouw eigen gebit serieus neemt is gebitsverzorging van een hondengebit ontzettend belangrijk. Jouw hond wil niet met pijn in de bek rondlopen. Wees goed voor je hond; poets de tanden en laat tandsteen zo snel mogelijk verwijderen door onze Huisdierentandarts. Voorkom pijnlijke ontstekingen en onderneem vroegtijdig actie. Hopelijk hoeven we dat geen tanden te trekken. Mocht dit toch nodig zijn, onze dierenartsen zijn helemaal geschoold in de tandheelkunde van jouw hond en en staan voor je klaar!