In sommige gevallen is het de beste keuze om je hond in te laten slapen. Dit is natuurlijk niet prettig om te horen. Je had gehoopt dat jij en je viervoeter nog lange tijd met elkaar konden doorbrengen en plezier maken. Afscheid nemen is nooit leuk. Een hond laten inslapen is dan ook een lastige keuze. Toch is het soms de beste optie om lijden bij je hond te voorkomen. Zeker als deze geen kwaliteit van leven meer heeft. Vind jij het moeilijk om te bepalen of je je hond wel echt moet laten inslapen? Op deze pagina geven we een aantal redenen voor het inslapen van een hond. Ook vertellen we hoe het proces te werk gaat en geven we meer informatie over de kosten van een hond inslapen.
Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen, of wil je liever gelijk een persoonlijk gesprek met een van onze ervaren dierenartsen om de situatie van jouw hond te bespreken? Neem dan contact op met Dierenziekenhuis Eindhoven. Je kunt bij ons altijd terecht voor advies over het inslapen van je hond.
Wanneer moet ik mijn hond laten inslapen?
Wanneer je met je huisdier langskomt in onze kliniek, doen wij er natuurlijk alles aan om jouw lieve vriend weer zo snel mogelijk beter te laten voelen. Maar als er geen andere oplossing mogelijk is voor de situatie, kunnen wij jou adviseren om je hond te laten inslapen. Uiteraard ligt het aan de specifieke omstandigheden of jij de keuze moet maken om je hond te laten inslapen. Er zijn in ieder geval een aantal verschillende situaties waarbij je dit zou kunnen overwegen:
Bij een ernstige ziekte
Het kan voorkomen dat jouw hond ongeneeslijk ziek is en als gevolg hiervan geen kwaliteit van leven meer heeft. Wanneer jouw hond alleen nog maar pijn lijdt en niet meer gelukkig door het leven kan gaan, is het soms beter om je hond te laten inslapen. Op deze manier wordt ondraaglijk lijden voorkomen.
Na een ongeluk
Heeft jouw hond een ernstig ongeluk ondergaan waardoor deze pijn lijdt? Dan kan het zijn dat je geheel onverwachts moet beslissen om je hond in te laten slapen. We weten dat het moeilijk is, maar het belangrijkste is om tijdens zo’n beslissing te denken in het belang van je huisdier. De dierenarts zal je een eerlijk advies geven. Wanneer de verwondingen te heftig zijn en er geen behandeling meer mogelijk is, is euthanasie de enige optie. Ook geeft de dierenarts je informatie over de prognose op de lange termijn. Zo kun je hopelijk een weloverwogen keuze maken.
Tijdens een operatie
Ook bij een operatie kan het voorkomen dat er besloten moeten worden om je hond in te laten slapen. Er wordt uiteraard alleen gekozen om tot euthanasie over te gaan als de toestand van de hond zo ernstig is dat er geen behandeling meer mogelijk is. Dat kan het geval zijn bij vergevorderde kanker of een enorm heftige ontsteking. Er wordt in die gevallen altijd eerst overlegd met jou. Euthanasie gebeurt uiteraard alleen na het geven van toestemming.
Bij gevaar voor zichzelf of omgeving
Gedragsproblemen bij honden kan een reden zijn voor euthanasie. Wanneer er door een gedragsdeskundige wordt geconstateerd dat de agressieve gedragingen een gevaar vormen voor de hond of voor zijn leefomgeving en niet te verhelpen zijn, wordt het aangeraden om de hond te laten inslapen. Natuurlijk is dit niet het geval wanneer je hond één keer agressief gedrag vertoont. Maar komt dit veel vaker voor, dan raden we je aan om naar een gedragsdeskundige te gaan met je hond. Deze kan mogelijk een reden of een oplossing vinden voor het gedrag. Is er geen oplossing? Dan kan de deskundige adviseren om de hond te laten inslapen.
Ouderdom
Ouderdom kan een reden zijn om je hond te laten inslapen. Ouderdom gaat soms gepaard met aandoeningen zoals artrose, hartproblemen, nierfalen of tumoren. Wanneer deze aandoeningen niet meer te verhelpen, noch te behandelen zijn, kan het soms beter zijn om je hond in te laten slapen. Neem in dat geval afscheid om pijn te voorkomen.
Hoe gaat het inslapen van een hond te werk?
Tijdens je bezoek neemt de dierenarts je mee naar een aparte kamer. Op de bank kun je rustig plaats nemen om afscheid te nemen van je hond. We proberen het proces voor jou en je viervoeter zo rustig mogelijk te maken. Als baasje mag je aanwezig zijn bij het hele proces. Zo kun je je huisdier zo goed mogelijk ondersteunen, door deze te aaien en zachtjes tegen hem of haar te praten. Als eerste wordt er een kalmeringsmiddel toegediend. Dit gebeurt door een injectie. Na een paar minuten valt je hond in slaap en maakt niets meer mee. Vervolgens wordt via een spuitje of katheter een hoge dosis slaapmiddel toegediend. Na enkele seconden zal je hond stoppen met ademen. Dit gaat heel geleidelijk en pijnloos. Je hond merkt er niets van. Vervolgens controleert de dierenarts of het hart en de ademhaling zijn gestopt. Als aandenken maken we in klei een pootafdruk die je mee naar huis kunt nemen.
Hond in laten slapen – de kosten
Wil je graag meer weten over de kosten van je hond laten inslapen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Als je je hond thuis wilt laten inslapen, dan zijn de kosten hoger dan wanneer je je hond in onze kliniek wilt laten inslapen.
Na het inslapen van je hond
Wanneer je hond overleden is heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt je hond bij ons achterlaten of thuis begraven. Dieren die bij ons achtergelaten worden gaan standaard naar de destructor. Ook kun je kiezen voor crematie of resomeren. Dat kan samen met meerdere dieren of individueel. In het laatste geval krijg je de as van jouw hond weer terug in een asbus of urn.
Ook voor andere vragen met betrekking tot het laten inslapen van een hond kun je contact met onze huisdierendokter opnemen. Wij helpen je graag zo goed als mogelijk gedurende dit lastige proces.