Xylitol is een populaire zoetstof die veel wordt gebruikt in suikervrije kauwgom, snoep, tandpasta en andere producten voor menselijke consumptie. Het is een natuurlijke zoetstof en wordt steeds meer verwerkt in voeding. Maar wat veel mensen niet weten, is dat xylitol zeer giftig kan zijn voor honden en in sommige gevallen zelfs fataal kan zijn. In deze blog zullen we onderzoeken waarom xylitol giftig is voor honden, wat de symptomen zijn van een xylitolvergiftiging en hoe je jouw hond kunt beschermen tegen deze gevaarlijke zoetstof.
Wat is xylitol?
Xylitol is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit weefsels van verschillende fruit- en groentesoorten, zoals aardbeien, frambozen, champignons en maïs. Het heeft ongeveer dezelfde zoetkracht als suiker, maar bevat 40% minder calorieën en heeft een veel lagere glycemische index. Hierdoor is xylitol een populaire zoetstof geworden voor mensen die willen afvallen of hun bloedsuikerspiegel onder controle willen houden, maar toch zoete dingen willen eten.
Waar zit xylitol in?
Xylitol wordt geproduceerd uit diverse planten en fruitsoorten en wordt voornamelijk gebruikt als een vervanger voor suiker. Door de lage calorieën van xylitol wordt het gebruikt in voedingswaren die calorie arm zijn, zoals Coca Cola Zero, kauwgom en andere producten waar “0% sugar” op staat. Vaak wordt xylitol ook gebruikt in tandpasta om het een zoetere smaak te geven.
Is xylitol giftig voor honden?
Hoewel xylitol veilig is voor menselijke consumptie, kan het zeer giftig zijn voor honden. Wanneer je hond xylitol consumeert, wordt het snel opgenomen in de bloedbaan en veroorzaakt het een snelle afgifte van insuline. Dit kan leiden tot een levensbedreigende daling van de bloedsuikerspiegel, wat bekend staat als hypoglycemie.
Bovendien kan xylitol ook leiden tot leverfalen bij honden. Het kan de levercellen beschadigen en leiden tot een toename van leverenzymen in het bloed. Dit kan blijvende leverschade veroorzaken. In ernstige gevallen kan dit leiden tot leverfalen en de dood van je hond.
Hoeveel xylitol is gevaarlijk voor honden?
De hoeveelheid xylitol die gevaarlijk is voor honden is afhankelijk van het gewicht van je hond en de hoeveelheid xylitol die wordt geconsumeerd. Over het algemeen geldt dat hoe meer xylitol je hond binnenkrijgt, hoe groter het risico op vergiftiging.
Als vuistregel geldt dat 0,1 gram xylitol per kilogram lichaamsgewicht al gevaarlijk kan zijn voor honden. Dit betekent dat zelfs een kleine hoeveelheid xylitol al schadelijk kan zijn voor een kleine hond, terwijl een grotere hond meer xylitol kan verdragen voordat er symptomen optreden.
Let wel op dat net zo als mensen, iedere hond anders reageert op de stof. Het kan ook voorkomen dat je hond van 10 kg al symptomen van daling in suikerspiegel vertoont bij een inname van 0,5 gram xylitol.
Wat zijn de symptomen van xylitolvergiftiging bij honden?
De symptomen van xylitolvergiftiging bij honden kunnen binnen 30 minuten tot enkele uren na consumptie optreden, afhankelijk van de hoeveelheid xylitol die is ingenomen. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Braken
- Verlies van eetlust
- Lethargie (extreme vermoeidheid)
- Coördinatiestoornissen
- Trillen en beven
- Epileptische aanvallen
- Verhoogde hart
Symptomen van leverfalen kunnen pas na een paar dagen optreden:
- Geelzucht
- Vochtophoping bij de buik
- Zwart bloed bij ontlasting
- Slechte bloedstolling
- Coma
Wat kun je doen als je hond xylitol heeft binnengekregen?
Als je hond xylitol binnen heeft gekregen, bel dan meteen de dierenarts van Dierenziekenhuis Eindhoven. Het is van belang dat er zo snel mogelijk gehandeld wordt om blijvende schade te voorkomen. De dierenarts laat je hond braken en kan eventueel het suikergehalte in het bloed meten en controleren op leverschade. Neem ook altijd de verpakking van het xylitol product mee naar de dierenarts waar je hond van gegeten heeft. Ook bij vergiftiging van een andere substantie, kun je altijd contact met ons opnemen. Wanneer uw hond of kat drugs heeft binnen gekregen bijvoorbeeld. Lees in dit artikel wat je moet doen bij drugsvergiftiging. Geef uw hond in elk geval geen paracetamol om de klachten te verminderen. Paracetamol is giftig voor honden en kat. Lees hier op welke manier.
De hond heeft nog geen symptomen
Als jouw hond xylitol heeft ingenomen en nog geen symptomen vertoont, kan onze dierenarts je instructies geven om je hond te laten braken om de resterende xylitol uit het systeem van je hond te halen. Dit kan alleen worden gedaan als je hond nog geen symptomen vertoont.
Je hond heeft wel symptomen
Als jouw hond al wel symptomen vertoont, zal de dierenarts waarschijnlijk aanbevelen dat je hond in het ziekenhuis wordt opgenomen voor monitoring en behandeling. Behandeling kan onder meer bestaan uit het toedienen van glucose om de bloedsuikerspiegel te verhogen, het toedienen van intraveneuze vloeistoffen om dehydratie te voorkomen en het toedienen van medicatie om de lever te ondersteunen.
In sommige gevallen kan een xylitolvergiftiging zo ernstig zijn dat de hond een bloedtransfusie nodig heeft om te overleven. Hoe eerder je medische hulp zoekt voor jouw hond, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling en herstel.
Hoe kun je jouw hond beschermen tegen xylitol?
De beste manier om jouw hond te beschermen tegen xylitolvergiftiging is om producten die xylitol bevatten buiten het bereik van jouw hond te houden. Dit betekent dat je geen suikervrije kauwgom, snoep, tandpasta of andere producten met xylitol in huis op een plek moet bewaren waar je hond makkelijk bij kan. Denk aan kastjes die op de hoogte van je hond zijn. Zet de producten hoog waar je hond absoluut niet bij kan.
Lees altijd de etiketten van producten voordat je ze aan je hond geeft. Als je het niet zeker weet of een product xylitol bevat, neem dan contact op met de fabrikant of de dierenarts. Staat er niet bij vermeld welke suikers er in zitten? Let dan op het E 967 nummer bij bestanddelen. Dit is namelijk het E-nummer voor xylitol. Verder moet je zeker uitkijken met alle producten waarbij de vermelding “Light”, “Zero” of “0% Sugar” bij staat, in de meeste gevallen wordt hierbij gebruik gemaakt van xylitol.
Als je denkt dat jouw hond xylitol heeft ingenomen, is het belangrijk om snel te handelen en medische hulp te zoeken. Door alert te zijn en voorzichtig te zijn met welke producten je in huis haalt en waar je ze bewaard, kun je jouw hond beschermen tegen deze gevaarlijke zoetstof en ervoor zorgen dat jouw viervoeter gezond en veilig blijft.