Tandplak en tandsteen komt bij katten best vaak voor. Na iedere maaltijd blijven er namelijk etensresten aan het tandoppervlak van katten kleven. Hierdoor ontstaat er een dunne, kleverige laag die bijna volledig bestaat uit bacteriën. Deze laag op het tandoppervlak wordt tandplak genoemd. De bacteriën in tandplak kunnen ernstige en pijnlijke tandvleesontstekingen veroorzaken. Bovendien kan tandplak zich omvormen tot tandsteen wanneer de tandplak niet wordt verwijderd (middels tanden poetsen). Tandsteen kan het ontstaan van ontstekingen nog meer bevorderen. Het is daarom belangrijk om tandsteen bij je kat tijdig te herkennen, aan te pakken en ook te voorkomen in de toekomst. Daarover lees je meer op deze pagina.
Als je contact opneemt met Dierenziekenhuis Eindhoven, kunnen wij je ook precies vertellen wat te doen als je kat tandsteen heeft en kunnen we eventueel een afspraak maken om het tandsteen bij je kat te verwijderen.
Mogelijke gevolgen van tandplak en tandsteen
Wanneer tandplak of tandsteen niet tijdig wordt verwijderd bij jouw kat, dan kunnen de bacteriën ernstige ontstekingen veroorzaken. Zo kan er een ontsteking in het tandvlees (gingivitis) ontstaan. Deze kan zich uitbreiden naar een ontsteking in de dieper gelegen steunweefsels (parodontitis). De ontstekingen kunnen zeer pijnlijk zijn voor de kat. Bovendien kan de kat uit zijn bek gaan stinken. In het ergste geval gaan ook nog de tanden en kiezen los zitten en kunnen deze zelfs uitvallen. Daarnaast kunnen de ontstekingen zich verspreiden naar andere plekken in het lichaam, zoals het hart en de nieren.
Tandsteen bij je kat herkennen
Tandsteen bij katten gaat vaak gepaard met pijnvolle ontstekingen. Pijn zou je kunnen herkennen wanneer je kat met zijn poot langs zijn bek wrijft of moeite heeft met eten. Maar veel katten laten er niets van merken. Het is daarom goed om regelmatig het gebit van je kat te laten controleren. Tandsteen begint als een geelbruine verkleuring van de tanden en wordt later een grote bruine ‘brok’ tandsteen. Het leidt tot stank uit de bek en rood, gezwollen tandvlees.
Tandsteen verwijderen bij katten
Merk je bij jouw kat tandsteen op? Dan kun je het beste een afspraak maken met onze huisdierentandarts voor het verwijderen van het tandsteen bij je kat. Ook bij veel tandplak en ontstekingen raden we aan om meteen contact op te nemen met Dierenziekenhuis Eindhoven. De dierenarts zal indien nodig een professionele gebitsreiniging uitvoeren. Hierbij wordt het gebit van je kat zorgvuldig nagekeken en grondig gereinigd. Soms moeten er ook tanden of kiezen worden getrokken. Op deze manier worden de huidige ontstekingen tegengegaan en toekomstige ontstekingen voorkomen. Onze dierenarts zorgt er na het verwijderen van het tandsteen voor dat je kat zo min mogelijk last meer heeft van pijn en dat deze zich snel weer de oude voelt. Om te bepalenw wat de kosten zijn van het verwijderen van tandsteen kun je een afspraak maken voor een gebitscontrole.
Tandsteen bij een kat voorkomen
Om in de toekomst tandsteen en daaruit voortvloeiende ontstekingen te voorkomen, is het belangrijk dat je bepaalde maatregelen treft. Wij raden je het volgende aan:
Poets regelmatig de tanden van je kat
De meest lastige taak is direct de meeste effectieve: poetsen. Door regelmatig de tandplak bij je kat te verwijderen voorkom je de vorming van tandsteen. Dit kun je doen door met een speciale tandenborstel en tandpasta (met vleessmaak) de tanden van je kat te poetsen. Je kat zal dit in eerste instantie niet zo leuk vinden, maar je kunt het hem wel aanleren. Het beste is om er op jonge leeftijd meet te beginnen.
Gebruik alternatieve producten die tandsteenvorming tegengaan
Merk je dat je kat het echt niet toelaat om zijn tanden te laten poetsen? Dan kun je nog verschillende alternatieven uitproberen. Wij verkopen de producten van Orozyme, zoals poeders, kauwstrips, en tandpasta. Deze kunnen tot op zekere hoogte helpen om tandsteen bij je kat te voorkomen en te verwijderen.
Ga jaarlijks langs bij de dierenarts voor een gebitscontrole
Om problemen tijdig te herkennen, raden we aan om minstens één keer per jaar langs te gaan bij een van onze dierenartsen of huisdierentandartsen. De dierenartsen van Dierenziekenhuis Eindhoven hebben veel expertise, kennis en ervaring in tandheelkunde en zijn dus perfect in staat om het gebit van je kat uitgebreid en zorgvuldig te controleren en indien nodig te reinigen.
Voorkom een FORL
De Feline Odontoclastische Resorptieve Laesie, kortweg een FORL, is een pijnlijke gebitsaandoening die vooral bij katten voorkomt en een enkele keer bij de hond. De exacte oorzaak ervan is onbekend. Het is een aandoening die veroorzaakt wordt door een overdreven snelle afbraak van de tand. Dit gebeurt door de eigen cellen van de kat. Daardoor worden steeds meer tanden en kiezen van de kat aangetast. Uiteindelijk zullen de aangetaste tanden getrokken moeten worden om ervoor te zorgen dat de kat pijnvrij kan leven. Tandvleesontsteking, tandsteen en tandplak spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van FORLs. Het ontstaan van een FORL is niet te voorkomen. Mogelijk is het wel zo dat je door het verwijderen van tandplak de aandoening afremt.
Overige gebitsbehandelingen bij je kat
In veel gevallen valt het jou als baasje niet gelijk op als er iets mis is met het gebit van je kat. De symptomen zijn namelijk lastig te herkennen. Maar gebitsproblemen kunnen behoorlijk wat pijn veroorzaken bij je kat. Het is dan ook belangrijk om het gebit van je kat jaarlijks te laten controleren. Bij Dierenziekenhuis Eindhoven is jouw kat in goede handen wanneer deze last heeft van gebitsproblemen. Onze dierenartsen bieden verschillende gebitsbehandelingen aan, waaronder dus tandsteen verwijderen, het trekken van tanden en kiezen of een wortelkanaalbehandeling. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jouw lieve viervoeter weer pijnloos door het leven gaat.