De afgelopen maanden zijn er weer heel wat huisdieren bij gekomen. Door het vele thuiswerken zijn veel van die nieuwe pups maar weinig alleen. Dat kan in de toekomst voor de nodige problemen gaan zorgen. Voorkom verlatingsangst door dit op tijd te herkennen.
De hond is een groepsdier dat thuis hoort in een roedel. Voor een hond is zijn baasje de leider van de roedel. Een hond verliest je niet graag uit het oog. In de huidige omstandigheden waar veel mensen thuis werken, raken honden snel gewend aan de constante aanwezigheid van de baas. Zo kan een pup eenvoudig verlatingsangst ontwikkelen. Daar komt hij later maar moeilijk vanaf. Dit is wel te voorkomen, als je er vroeg genoeg mee begint.
Waarom moet ik dit trainen?
Een hond met verlatingsangst alleen laten, kan zeer vervelende gevolgen hebben. Sommige pups die zindelijk waren, zijn dit plots niet meer. Het gaat vaak gepaard met blaffen, huilen en zelfs het vernielen van spullen. Dit vindt natuurlijk niemand fijn.
Hoe train ik een pup op alleen zijn?
Het is belangrijk dat een pup leert dat het niet erg is om af en toe alleen te zijn. En dat hij zich dan ook rustig en normaal moet gedragen. Pups kunnen hierop getraind worden. Ook de manier waarop zijn baasje zich gedraagt, speelt mee bij het gedrag van de pup. Probeer zelf rustig te blijven wanneer de pup apart gezet wordt; geef hem iets om mee te spelen ter afleiding. Doe dit in het begin met korte periodes en beloon de pup na iedere periode. Voer de duur van de periodes langzaam op. Zet de pup als je thuis werkt bijvoorbeeld in een andere kamer of op een andere verdieping van het huis, zodat hij je niet kan zien.
Hierbij nog enkele tips:
- Wen je hond van jongs af aan een bench.
- Begin met je hond een korte periode alleen te laten, en verleng die periode voorzichtig.
- Besteed vlak voordat je weg gaat wat minder aandacht aan de pup, zodat de overgang naar alleen zijn minder groot is.
- Neem geen langdurig afscheid van de pup, maar doe alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
- Probeer niet al te voorspelbaar te zijn. Als je elke keer hetzelfde ritueel doorloopt, weet de pup direct dat je weg zult gaan. Hij zal proberen je aandacht te trekken en proberen mee te gaan. Ga ook niet altijd op hetzelfde tijdstip weg.
- Het helpt soms ook om een radio aan te zetten of om voor een andere afleiding te zorgen.
- Zorg dat de pup een fijne eigen plek heeft, zoals een mand met dekentje en interessant speelgoed.
- Als je thuis komt en alles is in orde, beloon dan uw pup, geef hem iets lekkers. Is er toch iets mis gegaan, bestraf dat niet, de pup begrijpt dat niet.
Zou je na het lezen van deze blog ook willen weten wanneer je een hond het beste kunt ontwerpen? Klik dan hier!