Het moment waarop je afscheid moet nemen van je hond is hartverscheurend. Of het nu gaat om een natuurlijk overlijden of een geplande euthanasie, het is belangrijk om dit proces met zorg en liefde te benaderen. Het is fijn als je weet dat je op een rustige manier afscheid kunt nemen, zodat je het beter een plekje kunt geven.
Er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken bij het afscheid nemen van je hond. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden en helpen, behandelen we hieronder een aantal belangrijke zaken.
Wanneer is het tijd om afscheid te nemen van je hond?
Dankzij de vooruitgang in de diergeneeskunde, bijvoorbeeld dankzij vaccinaties, leven honden tegenwoordig langer en gezonder. Toch kan er een moment komen waarop je hond ernstig ziek is of lijdt. Overweeg euthanasie wanneer je hond lijdt aan een ongeneeslijke, levensbedreigende aandoening en zijn kwaliteit van leven ernstig is verminderd. Als hij geen plezier meer beleeft aan dagelijkse activiteiten zoals wandelen, spelen of eten, zich terugtrekt uit contact, veel slaapt óf duidelijke tekenen van pijn vertoont, kan het inslapen van je hond een liefdevolle en humane keuze zijn om verder lijden te voorkomen.
Twijfel je over de juiste beslissing? Onze huisdierendokter adviseert je graag en helpt je bij het maken van een weloverwogen keuze.
Voorbereiding op het afscheid
Een goed afscheid nemen helpt bij het verwerken van het verlies van je hond. Als zijn gezondheid het toelaat, kun je samen nog een speciale dag plannen met een geliefde activiteit. Betrek hierbij het hele gezin, zodat ook kinderen op hun eigen manier afscheid kunnen nemen. Dit kan door bijvoorbeeld samen een tekening te maken of een fotoboek samen te stellen. Wees daarbij eerlijk en duidelijk in je taalgebruik; gebruik woorden als ‘overlijden’ of ‘dood’ in plaats van verzachtende termen zoals ‘slapen’, om verwarring of misverstanden bij kinderen te voorkomen.
Het proces van euthanasie
Als het moment daar is, wordt er gezorgd voor een rustige en respectvolle omgeving. Het proces ziet er als volgt uit:
- Eerste injectie: je hond krijgt een slaapmiddel en raakt langzaam buiten bewustzijn.
- Tweede injectie: deze stopt de hartslag en ademhaling op een pijnloze manier.
- Afscheid: je krijgt alle tijd om in een aparte kamer afscheid te nemen. Kinderen mogen hierbij aanwezig zijn als je dat wenst.
- Herinnering: na afloop ontvang je een pootafdruk in klei als blijvend aandenken.
Wat gebeurt er na het overlijden?
Na het overlijden van je hond komt er, naast het emotionele afscheid, ook een moment waarop je moet nadenken over de laatste verzorging. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit proces vorm te geven, elk met hun eigen betekenis en herinneringswaarde.
Crematie
Veel mensen kiezen voor crematie. In samenwerking met Dierenuitvaartzorg Nederland kun je kiezen voor een individuele crematie, waarbij je de as ontvangt in een urn, asbus of verwerkt in een persoonlijk sieraad. Bij een gezamenlijke crematie wordt de as niet teruggegeven, maar op een respectvolle manier uitgestrooid.
Resomeren (watercrematie)
Een steeds vaker gekozen alternatief is resomeren, ook wel watercrematie genoemd. Dit gebeurt in samenwerking met Dierencrematorium Novio. Net als bij crematie kun je ook hier kiezen voor een individuele behandeling waarbij je de as terugkrijgt, of voor een gezamenlijke vorm waarbij Novio de as uitstrooit. Resomeren is een milieuvriendelijke optie die steeds meer aandacht krijgt.
Begraven
Daarnaast kun je ervoor kiezen om je hond te begraven. Dit mag in de eigen tuin, mits je rekening houdt met de lokale regelgeving en zorgt voor een graf van minstens één meter diep. Wil je liever een officiële rustplaats, dan zijn er in de regio dierenbegraafplaatsen zoals De Wilgenhof in Best of Peelrust in Gemert, waar je op een respectvolle manier afscheid kunt nemen.
Destructie
Als je geen specifieke keuze maakt, wordt je hond standaard via Rendac in Son aangeboden voor destructie. In dat geval wordt het lichaam verwerkt zonder mogelijkheid tot terugontvangen van de as of een tastbare herinnering.
Heb je vragen of behoefte aan ondersteuning bij het afscheid van een hond?
Het afscheid nemen van je hond is een emotionele gebeurtenis. Ons team staat klaar om je te ondersteunen en al je vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen jou graag om het proces zo prettig mogelijk te maken.