Wormen en Giardia bij huisdieren

Spoelwormen, haakwormen en zweepwormen

De twee belangrijkste wormen bij hond en kat zijn de spoelworm en de lintworm. Jonge dieren worden in de baarmoeder of via de moedermelk met spoelwormen besmet. Oudere dieren besmetten zich tijdens het wandelen of likken van de poten. Ze krijgen op die manier wormeieren binnen. Uit die wormeieren komt een larve. De larve van de spoelworm graaft zich door de darmwand heen naar de bloedbaan. Van daaruit belanden de meese larfjes in de longen, waar ze uitgroeien tot een worm. Deze wordt door ophoesten weer doorgeslikt om uiteindelijk als volwassen worm in de darm terecht te komen. Er kunnen echter larven in andere organen terecht komen en daar in een ruststand gaan.

Spoelwormen komen bij alle dieren voor. Honden en katten worden er regelmatig mee besmet. Haakwormen en zweepwormen zijn iets minder voorkomend, maar besmetting vindt vooral plaats op plekken waar veel dieren bij elkaar komen zoals de kennel. Ook bij zwerfkatten worden deze wormen regelmatig gevonden. De vossenlintworm wordt voornamelijk in landen ten oosten van ons voor, maar ook in Limburg en Groningen worden eitjes van deze worm gevonden.

Wormen zijn op twee manieren te bestrijden, met een tablet of een pipet. De Profender tabletten zijn uitermate geschikt om bij de hond spoelwormen en lintwormen te bestrijden. Voor de kat kiezen we liever voor een Profender pipet, want druppels in de nek zijn eenvoudiger toe te dienen dan een wormtablet. Volwassen dieren dienen elke 3 maanden te worden ontwormd. Voor pups en kitten geldt een uitgebreid ontwormingschema.

  • Behandeling Hond vanaf 6 maanden leeftijd: elke 3 maanden een Profender tablet
  • Behandeling Kat vanaf 6 maanden leeftijd: elke 3 maanden een Profender pipet

Hartworm

In het buitenland komt hartworm voor, met name in de Midden- en Zuid-Europese landen zoals Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië (roze op de afbeelding). De hartworm is een worm die zich nestelt in de bloedbaan en het hart. Honden en katten die meegaan naar het buitenland worden ermee besmet door een insectenbeet of door het eten van slakken. Hartworm is te voorkomen door je hond en kat voor de reis te behandelen met Advocate of Milpro. Begin al één maand voor vertrek naar Midden- en Zuid-Europa met de Advocate of Milpro en ga zeker door tot één maand na terugkomst uit het buitenland.

  • Preventief Hond/Kat: maandelijks een Advocate pipet of Milpro tablet
parasiet wormen kaart Europa

Giardia

Door je hond of kat regelmatig te ontwormen voorkom je heftige wormbesmettingen. Het kan echter zijn dat jouw huisdier juist meer of minder in aanraking komt met wormen. Als je hem dan elke 3 maanden ontwormd kan dat dus te weinig of te veel zijn.Om te bepalen hoe vaak je jouw hond of kat moet ontwormen kun je de ontlasting laten onderzoeken met onze Wormbox. Koop de Wormbox bij Dierenziekenhuis Eindhoven. Deze box bevat de Petchek IP en uitleg over hoe je zelf de ontlasting naar het laboratorium kunt sturen. De uitslag volgt enkele dagen later. Wij bellen die naar je door.

Redenen om vaker te ontwormen en regelmatig de ontlasting te controleren:

  • Bezoek aan kennel of pension
  • Voeding met rauw vlees

Redenen om minder vaak te ontwormen:

  • Wordt uitgelaten in de eigen tuin
  • Kat die niet buiten komt

Met de Wormbox van Dierenziekenhuis Eindhoven weet je dus snel of jouw hond of kat besmet is met spoelwormen, haakwormen, zweepwormen of Giardia. Koop hem nu aan de balie!

pet check ip parasiet wormen

parasiet wormen
parasiet wormen
parasiet wormen
parasiet wormen