De lente staat weer voor de deur, heerlijk toch? Helaas betekent dit ook dat vlooien en teken weer volop actief worden. Hoe kun je ze het beste voorkomen?
Vlooien
Bijna elk baasje heeft er wel eens mee te maken gehad: vlooien. Vooral in de lente en zomer zijn ze op hun actiefst. Ze planten zich razendsnel voort en laten eitjes uit de vacht vallen en verspreiden zich vervolgens door je hele huis. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ze te voorkomen.
Teken
In het voorjaar en najaar kom je teken tegen. In die tijd zijn ze op zoek naar bloed. Na een bloedmaaltijd trekken ze zich terug om te vervellen en eitjes te leggen.
1. Verzorg je tuin
Het klinkt misschien verrassend, maar je tuin kan een broedplaats zijn voor vlooien en teken. Door regelmatig het gras te maaien en (overhangende) struiken kort te houden, verklein je het risico. Teken zitten namelijk vooral in hoog gras en wachten daar op hun slachtoffers. Ook andere dieren nemen teken en vlooien mee. Denk aan egels en knaagdieren.
2. Controleer je huisdier regelmatig
Het is belangrijk om je hond of kat regelmatig te controleren. Gebruik regelmatig een vlooienkam om op zoek te gaan naar vlooien of de vlooienpoepjes. Controleer je dier nadat deze buiten is geweest, zeker na een wandeling in het bos of park. Voel voor kleine bultjes rond de nek. Dit kunnen teken zijn.
3. Gebruik preventieve behandelingen
Met slechts één injectie kunnen wij je hond een heel jaar lang beschermen tegen vlooien en teken. Ook hebben we andere effectieve preventieve middelen, zoals tabletten, spot-ons (de pipetten) en banden om honden en katten preventief te beschermen.
Let op: Milieutips! Bij tabletten verdwijnt een groot deel van de medicatie via de ontlasting. Ruim deze dus op en gooi bij het restafval. Bij pipetten zit de medicatie in de vacht. Laat gekamde haren nooit achter in de natuur, maar gooi ze weg bij het restafval, en laat je hond niet zwemmen in natuurwater. Bij de injectie is de uitscheiding het minst, dit gebeurt alleen via de ontlasting. Desondanks adviseren we je de ontlasting van je hond op te ruimen en bij het restafval weg te gooien.
4. Vermijd plekken met veel dieren
Vlooien zijn uitstekende springers: ze kunnen tot wel 50 tot 70 centimeter hoog en een meter ver springen! Veel mensen denken daarom dat vlooien van het ene dier naar het andere springen, maar dat gebeurt maar heel sporadisch. Vlooien die eenmaal een lekker plekje hebben gevonden in de vacht van jouw hond of kat, blijven daar graag zitten. Ze laten daardoor wel hun eitjes overal achter. Loopt jouw hond of kat op plaatsen waar veel andere dieren komen, dan is de kans daar groter dat jouw dier een vlooienbesmetting oploopt.
6. Behandel je dier (als je dat nog niet gedaan hebt)
Als je je huisdier niet preventief hebt behandeld en hij vlooien heeft opgelopen, is snelle actie nodig. Behandel je hond met de injectie of gebruik een tablet, spot-on of band bij je hond of kat. In plaats van insecticiden in je huis kun je gebruik maken van speciale sprays op basis van siliconen. Daarmee spray je hoeken van je huis is, zodat vlooienlarven ermee in contact komen en hun poriën afgesloten worden. Daarnaast is het essentieel om je huis grondig te stofzuigen, vooral plekken zoals banken, tapijten en dekens, want dit zijn broedplaatsen voor vlooien. Vergeet niet de stofzuigerzak direct na gebruik weg te gooien!
Voorkomen is beter dan genezen!
Als je eenmaal vlooien in huis hebt, is het lastig om ervan af te komen. Zorg daarom voor goede hygiëne in huis en bij je huisdier. Controleer regelmatig op tekenen van vlooien en teken. Maar het allerbelangrijkste… vergeet niet om ook te genieten van het voorjaar!