Katten worden, net zoals mensen, steeds ouder door een combinatie van goede zorg en geavanceerde diergeneeskunde. Bij de leeftijd van 7 jaar worden katten eigenlijk al als senior beschouwd. Deze leeftijd is vergelijkbaar met mensen van ongeveer 60 tot 70 jaar oud. Terwijl sommige katten op deze leeftijd nog steeds erg actief zijn, kunnen anderen tekenen van “slijtage” gaan vertonen. Je kunt dit merken aan veranderingen in energieniveau, gewicht, gedrag en gezondheid.
Oktober is daarom uitgeroepen tot ‘maand van de oudere kat‘. Dierenziekenhuis Eindhoven hecht veel waarde aan preventieve zorg en de voorlichting hierover, zodat jij een bijdrage kunt leveren aan een gezond en lang leven voor jouw kat.
Jaarlijkse controle
Voor oudere katten is het verstandig om jaarlijks een gezondheidscontrole te doen. Dit kun je natuurlijk combineren met de jaarlijkse vaccinatie. In sommige gevallen is het zelfs beter om wat vaker langs te komen. Gebruik onderstaand formulier om een inschatting te maken van de gezondheidstoestand van je kat en neem het ingevulde formulier mee naar je afspraak.
Gezondheidsrisico’s voor senior katten
Katten op leeftijd hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van bepaalde gezondheidsproblemen. Hier enkele veelvoorkomende problemen bij senior katten:
- Gewichtstoename: Hoe ouder de kat, hoe trager het metabolisme wordt. Hierdoor verbruikt het dier minder energie en zijn ze gevoeliger voor gewichtstoename. Overgewicht verhoogt de kans op verschillende aandoeningen zoals suikerziekte, artrose en andere gezondheidsproblemen. Het is dus belangrijk om het gewicht van je kat goed in de gaten te houden om deze problemen zoveel mogelijk te voorkomen.
- Artrose: Net als bij oudere mensen kunnen senior katten last krijgen van artrose (ook wel osteoartritis genoemd). Dit is het slijten van het kraakbeen tussen de gewrichten, hierdoor wordt bewegen moeizamer en pijnlijker. Artrose is een aandoening die niet meer te genezen is. Er zijn wel diverse manieren om katten met artrose te ondersteunen.
- Nierziekte: Chronische nierziekte is een veelvoorkomend probleem bij senior katten. Ze gaan in eerste instantie meer drinken en plassen. In een later stadium van de ziekte vallen ze af en krijgen ze minder eetlust. Uitdroging en misselijkheid kunnen optreden. Chronische nierproblemen zijn niet te genezen, maar te ondersteunen met de juiste voeding. Soms is ook medicatie nodig, zoals middelen om de bloeddruk te verlagen.
- Gebitsproblemen: Oudere katten hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van tandproblemen. Ze kunnen tandsteen krijgen of ontstekingen zoals de FORL. Gebitsproblemen leiden tot pijn aan de tanden en hebben een behoorlijke impact op de algemene gezondheid van de kat. Het tijdig constateren van tandproblemen en de behandeling ervan zijn nodig om onnodig pijn te voorkomen.
- Hartaandoeningen: Senior katten lopen vanwege hun leeftijd een verhoogd risico op hartaandoeningen, zoals hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Bij HCM wordt de hartspier dikker en kan deze minder bloed rondpompen. Als de hartklachten niet tijdig wordt gevonden dan kan het leiden tot hartfalen en longoedeem. In dat geval is de kat benauwd. Een tijdige opsporing van de hartklachten is nodig om ernstige problemen voor te zijn en te behandelen.
- Schildklierproblemen: Een typerende aandoening van de oude kat is de schildkliertumor. Deze goedaardige tumor produceert een overmaat aan schildklierhormoon. Daardoor wordt het metabolisme aangejaagd. De kat krijgt een hoge hartslag, slikt moeilijker, heeft flink veel honger, maar het meest kenmerkende is dat de kat mager wordt. Een schildklierprobleem kan worden behandeld met medicatie, jodiumarme voeding of een behandeling met radioactief jodium.
- Suikerziekte: Wie een kat heeft die veel drinkt en plast kan suikerziekte (oftewel diabetes) hebben. Omdat suikerziekte een welvaartziekte is, komt deze aandoening vaker bij katten met overgewicht voor. Als de suikerziekte op tijd wordt ontdekt kan deze behandeld worden met insuline en gecontroleerd met de Freestyle Libre. In een aantal gevallen kan de suikerziekte verdwijnen als de kat een normaal gewicht heeft bereikt.
Hoe kun je de gezondheid van je senior kat verbeteren en behouden?
Gelukkig is er steeds meer bekend over de zwakheden van de oudere kat. En dat is goed nieuws. Want hierdoor weten we dat ook dat je als baasje veel kunt doen om de gezondheid en het welzijn van je senior kat te ondersteunen. Hier zijn enkele tips:
- Aangepast dieet: Overweeg over te schakelen naar een speciaal seniorendieet voor katten. Deze voeding bevat vaak minder calorieën en meer essentiële voedingsstoffen om de gezondheid van de kat te ondersteunen. Senior voeding ondersteunt het behoud van spieren en de gezondheid van interne organen. Wij adviseren Hill’s VetEssentials Mature Adult Kat.
- Gewichtsbeheer: Let op het gewicht van je kat en pas de portiegrootte aan. Neem de voedingstabel op een zak voer alleen als een richtlijn. Het belangrijkste is om het gewicht van je kat te monitoren en hierop de hoeveelheid voeding te bepalen. Een inschatting maken van het gewicht doe je door langs de ribben te voelen. Als deze aanvoelen zoals de knokkels van je hand, is er sprake van een normaal vetpercentage.
- Tandzorg: Zorg voor de mondgezondheid van je kat door regelmatig tanden poetsen of het aanbieden van Orozyme Bucco-Fresh brokjes of poeder. Deze zijn verkrijgbaar aan de balie.
- Beweging: Blijf je kat stimuleren met speelgoed en kattenbomen om lichaamsbeweging te bevorderen. Katten zijn van nature echte jagers en in het wild is het van levensbelang dat ze actief blijven om zo prooi te kunnen vangen. Ook het verstoppen van snoepjes of andere ‘denkspelletjes’ houden je kat alert.
- Regelmatige dierenartsbezoeken: Plan regelmatige controles bij de dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Het advies is om met een senior kat minimaal één keer per jaar langs te gaan bij de dierenartsenpraktijk voor een volledige check-up. Dit kun je bijvoorbeeld combineren met de vaccinatie. Indien je merkt dat er dingen veranderen aan het gedrag of gezondheid van je maatje, trek dan eerder aan de bel en neem contact met ons op.
- Liefde en aandacht: Laat je senior kat weten dat je van ze houdt en er altijd voor ze bent. Geef ze dus genoeg knuffels en geniet van jullie tijd samen. Het borstelen van de vacht zorgt er dus letterlijk én figuurlijk voor dat ze beter in haar vel zitten. Katten op leeftijd waarderen TLC (tender, love and care) over het algemeen heel erg. Het is ook bewezen dat gelukkige huisdieren langer gezond blijven!
Het verzorgen van je senior kat vereist speciale aandacht en zorg. Laat ze genieten van een gelukkige en gezonde oude dag, met de juiste zorg, voeding en aandacht.
Voor al je vragen over de zorg van jouw senior kat kun je altijd terecht bij Dierenziekenhuis Eindhoven. Neem contact met ons op via 040-3040054 of plan een afspraak via www.dzeh.nl/afspraak.