Het ontvlooien van je hond kan een hele klus zijn. Wat het vooral vervelend maakt is dat de meeste vlooien niet óp de hond zitten, maar in de omgeving. Dat kunnen volwassen zijn, maar ook larven. Naast het ontvlooien van de hond is het dus ook belangrijk om de omgeving mee te nemen, zodat alle eitjes, larven en volwassen vlooien zeker weg zijn. Meer over het ontvlooien van een hond, het waarom, hoe én hoe vaak vertellen we in deze blog.
Waarom een hond ontvlooien?
Op het moment dat een hond vlooien heeft, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te behandelen. Door de vlooien kan de hond vervelende klachten zoals jeuk ervaren. Dit kan de hond erg gefrustreerd maken. Ook kunnen vlooien ziektes bij zich dragen of allergieën veroorzaken. Daarnaast is het niet erg hygiënisch om een hond met vlooien in huis te hebben. Genoeg redenen dus om een hond te ontvlooien.
Maar hoe gaat dat nu in zijn werk? En vooral, hoe vaak moet je een hond ontvlooien?
Hoe vaak hond ontvlooien?
Zodra u vlooien opmerkt bij de hond, is het tijd om actie te ondernemen. Vergeet ook niet om de omgeving in te sprayen met omgevingsspray, aangezien hier ook vlooien, larven en eitjes zitten. U kunt uw hond gerust het hele jaar door ontvlooien. Op de verpakking van het ontvlooiingsmiddel staat hoe vaak het mag worden aangebracht. Deze hoeveelheid kan beter niet worden overschreden. Zou u ook willen weten hoe vaak u een hond moet ontwormen? Klik dan hier!
Preventief ontvlooien hond
U kunt uw hond ook preventief ontvlooien. Dit raden wij zelfs aan! Door regelmatig uw hond te behandelen met een antivlooienmiddel, voorkomt u dat uw hond vlooien krijgt. Voorkomen is zeker beter dan genezen. Met welke frequentie u het antivlooienmiddel toe moet dienen, is afhankelijk van het gebruikte middel. De meeste middelen beschermen een maand lang tegen vlooien. Deze zijn er als pipet met een vloeistof die u bij uw hond in de nek doet. Er zijn ook pipetjes en tabletten verkrijgbaar die 12 weken beschermen, waardoor u de middelen minder vaak hoeft te geven. Ook zijn er banden die meerdere maanden tegen vlooien beschermen. Welk middel uw voorkeur heeft ligt natuurlijk aan uw huishouden, maar ook of uw hond bijvoorbeeld veel zwemt. In dat laatste geval zijn pipetten en banden minder geschikt. Vooral omdat de middelen ongunstig zijn voor in het water levende dieren. Dan kunt u beter voor een tablet kiezen.
Na het lezen van deze blog weet u meer over het ontvlooien van uw hond. Bij twijfels of bij vragen kunt u natuurlijk altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. We kijken graag met u mee naar een oplossing. Meer weten over dieren? Lees dan ook eens onze blog over het zindelijk maken van een konijn, warmte en huisdieren of ideale kleine huisdieren voor binnen.