Het heerlijk avondje komt eraan. Maar voor het zover is worden er heel wat schoentjes gezet. Die worden gevuld met pepernoten, speculaas, chocoladeletters en cadeautjes. Sint en Piet hopen natuurlijk dat die traktaties in de ochtend gevonden worden door de eigenaar van de schoenen. Maar wat nou als je een huisdier hebt rondlopen. Die kunnen al die plannen behoorlijk in de war gooien. Je konijn eet de wortel van Ozosnel op. Je kat gebruikt de pepernoten als speeltjes en je hond verorbert de chocolade munten. Om dat te voorkomen is het verstandig om je schoentje op een plek te zetten waar jouw dier niet bij kan. Of gebruik een veilig doosje waar Piet al het lekkers in kan verstoppen.
De meeste dierenbaasjes weten wel dat chocolade giftig is voor honden. Het is dus goed om ook Piet te waarschuwen voor dit gevaar. Cacao bevat een stof die lijkt op caffeïne. Juist honden en katten zijn veel gevoeliger voor dat soort stoffen. Eten ze chocolade of koffiepoeder dan reageren ze daarop als iemand die te veel koffie op heeft. Een kleine melkchocolade letter van 65 gram leidt bij de meeste honden niet tot hele heftige klachten. Eet een hond van vijf kilo zo’n zelfde letter van pure chocolade dan kan hij gaan overgeven, trillen en hartrtmestoornissen krijgen. Hoe groter de letter, die van Tony zijn al 180 gram, hoe groter het risico op ernstige problemen, tot aan overlijden toe. Om het chocoladeverhaal nog wat erger te maken zijn er ook chocoladeletters met koffiesmaak, waarmee de caffeïne de nadelige effecten versterkt. En als de luxe letter ook nog Macadamianoten bevat is het feest compleet. Je hond wordt misselijk, krijgt diarree en wordt slap in de achterpoten. Noten kunnen ze ook al niet tegen
Niet al het snoepgoed is giftig. Een witte letter bevat geen cacao en geeft dus ook geen klachten. Het laagje chocolade op pepernoten is niet zo dik dat bij kleine hoeveelheden problemen ontstaan. En de caffeïne in een enkele cappucinopepernoot zal ook niet direct een probleem zijn. Maar grotere hoeveelheden worden dat wel. En dan is er nog hondenchocolade. Moet je dat dan wel aan je dier geven?
Hulp bij goede snoeperds
Om klachten voor te zijn moet je hond het opgegeten snoepgoed weer uitbraken. Hoe sneller je erbij bent hoe beter. Kom je er pas een paar uur later achter dat je schoentje leeg is, dan kan je hond al klachten vertonen en is een uitgebreide behandeling nodig. Het braken kun je thuis al uitlokken. Vroeger werd geadviseerd om zout te geven. Dat wordt nu afgeraden omdat te veel zout ook de gezondheid in gevaar kan brengen. Beter is het om een eetlepel waterstofperoxide 0.3% op de tong te scheppen. Heb je die niet in huis dan is een telefoontje aan je dierenarts de beste stap. Die kan je hond een injectie geven om over te geven en kan hem meteen controleren op verschijnselen.