Naar aanleiding van de uitbraken van kattenziekte in Nederland krijgen we regelmatig vragen hierover. De meest gestelde vragen zullen we met je doornemen.
Wat is kattenziekte?
Kattenziekte wordt veroorzaakt door een Parvovirus. Het veroorzaakt klachten aan het maagdarmstelsel, diarree, overgeven, maar ook koorts en sloomheid. Het is een ernstige aandoening die bij onbeschermde kittens vaak leidt tot de dood. Ook bij oudere onbeschermde katten leidt een infectie tot ernstige klachten en de dood. Vooral zwerfkatten vormen de grootste bron van infectie. Een besmetting kan worden opgelopen door contact met een besmette kat, maar ook via besmette ontlasting. Het virus blijft lange tijd nog aanwezig in de omgeving, waardoor er altijd een risico vormt.
Is er een uitbraak bij mij in de buurt?
Uitbraken van kattenziekte zien we het hele jaar door, verspreid over het hele land. Het is lastig om te zien waar dit het geval is. Vaak zijn asiels door het opvangen van zwerfdieren de eersten die een uitbraak opmerken. Veel uitbraken van kattenziekte vinden plaats in de zomer en najaar, wanneer er veel zwerfkittens worden geboren. Op dit moment worden er meldingen gemaakt van uitbraken van kattenziekte in Bergambacht. Ledeacker, Moerdijk, Odijk, Ruurlo en Antwerpen.
Is mijn kat goed beschermd?
Een kitten krijgt zijn eerste bescherming binnen via de moedermelk. Deze bescherming neemt na een aantal weken af. Het kitten moet dan zijn eigen afweer opbouwen. Om dat te ondersteunen vaccineren we kittens op 9 en 12 weken en daarna op 6 maanden leeftijd tegen kattenziekte en niesziekte. Na deze basisvaccinatie zijn katten minimaal drie jaar beschermd tegen kattenziekte. Overigens houdt de bescherming tegen niesziekte niet zo lang aan en moeten katten jaarlijks worden gehervaccineerd.
Loopt mijn binnenkat een risico?
Binnenkatten zijn katten die niet buiten komen, dus niet in de eigen tuin. Hooguit een keer op het balkon. Om die reden komen ze niet in contact met andere katten. Toch zien we in sommige perioden dat zowel buitenkatten als binnenkatten met vergelijkbare klachten in de praktijk komen. Dit geeft aan dat ook binnenkatten een – hetzij kleiner – risico lopen op katttenziekte, doordat virusdelen via de schoenen mee naar binnen kunnen worden genomen.
Wanneer moet ik mijn kat vaccineren?
Heb je een kitten, dan is het advies om hem op 9 en 12 weken voor het eerst te vaccineren. Heb je het idee dat jouw kitten meer risico vormt, bijvoorbeeld omdat het een zwerfkitten is, dan kun je al op 6 weken een extra vaccinatie geven. De vaccinatie wordt vervolgens herhaald op 6 maanden leeftijd. Daarna wordt er jaarlijks gevaccineerd tegen niesziekte en eens per drie jaar tegen kattenziekte.
Een volwassen kat die langer dan drie jaar geleden is gevaccineerd tegen kattenziekte is na een eenmalige vaccinatie beschermd tegen kattenziekte. Is ook een bescherming tegen niesziekte gewenst, dan moet de vaccinatie na zo’n drie weken worden geboosterd.
Voor vragen of het maken van een afspraak kun je bellen met 040-3040054 of maak een online afspraakAfspraak maken.