Het is feest! Onze zevende verjaardag op 9 juli is de start van twee feestweken. Tot en met 21 juli kun je van onze feestacties genieten. Zo is de Advantix, Advantage en de Seresto in de aanbieding. Met 15% korting gaat je hond en kat gezond de zomer in. En van Hill's krijg je een tasje cadeau met een verrassing. Ook zorgen wij ervoor dat je een aantal koretingsbonnen van Hill's krijgt met een waarde van € 27,50. Zien we je tijdens onze verjaardag?

Reaal dier&zorg maakt het verzekeren van je huisdier wel heel interessant. Naast de vergoeding voor dierenartskosten vergoeden ze namelijk ook de sterilisatie of castratie van je dier. En jaarlijks mag je ook nog eens €65,- besteden aan preventie, zoals de vaccinatie, titertest en vlooienmiddelen. En sluit je een Reaal dier&zorg verzekering af vóór 15 juli, dan krijg je met de waardebon €25 korting! Haal de kortingsbon snel op bij Dierenziekenhuis Eindhoven of download hem hier.

1 augustus 2017

RHD2 update augustus 2017

Het RHD2 virus is niet meer weg te denken uit Nederland. Zowel wilde konijnen als huiskonijnen kunnen door dit virus worden besmet en er aan overlijden. In dit artikel worden de belangrijkste vragen over VHS-2 beantwoord (update augustus 2017)

Hoe staat het met RHD2?

Inmiddels is duidelijk dat he RHD2 virus blijvend gevestigd is in Nederland. Het virus lijkt het oorspronkelijke RHD1-virus te verdringen.

Is het een nieuw virus?

Nee, het RHD-virus (ook wel VHD of VHS genoemd) komt al jaren voor bij konijnen. Het is een Calicivirus net zoals niesziekte bij katten. Van Calicivirussen is bekend dat ze op den duur kunnen veranderen. In het buitenland is het RHD2-virus al vaker aangetoond. Nu is het de eerste keer dat het in Nederland wordt gevonden. Dit is de reden dat er al enige tijd werd gewerkt aan een nieuw vaccin dat ook beschermt tegen RHD2.

Kan ik vaccineren?

Er zijn op dit moment meerdere vaccins die konijnen beschermen tegen RHD2. Dierenziekenhuis Eindhoven gebruikt Filava K C+V. dit vaccin beschermt tegen RHD1 en RHD2. Het werkt binnen 7 dagen en beschermt je konijn 6 tot 12 maanden. Een booster is met het huidige Filavac vaccin niet nodig.

Wanneer moet het vaccin herhaald worden?

Bij het Filavac K C+V vaccin beschermt een éénmalige injectie minimaal 6 maanden (en waarschijnlijk 1 jaar). Ons advies is dan ook om na 6 maanden de vaccinatie te herhalen. Daarna kun je ervoor kiezen om het Filavac vaccin gelijktijdig met de jaarlijkse vaccinatie tegen Myxomatose te zetten.

Hoe kan mijn konijn besmet worden?

RHD (en RHD2) wordt verspreid door wilde konijnen. Contact met een wild konijn kan leiden tot ziekte. Ook kunnen RHD-virussen verspreid worden door knaagdieren en mogelijk ook vogels. Onderzoek in Australië geeft aan dat vliegen het virus mogelijk ook kunnen verspreiden. Daarnaast zouden de virussen via besmet gras kunnen worden binnengebracht.

Wat kan ik doen om mijn binnenkonijn te beschermen?

Houd binnenkonijnen gewoon binnnen. Voorkom dat er muggen binnenkomen (om Myxomatose te voorkomen). Geef geen gras of groenten uit de tuin. Vaccineer je konijn, zowel tegen RHD1, RHD2 als tegen Myxomatose.

Wat kan ik doen om mijn buitenkonijn te beschermen?

Voor buitenkonijnen wordt geadviseerd om het contact met wilde konijnen te voorkomen en de dieren ook af te schermen van andere wilde dieren (o.a. vogels en knaagdieren). Ook wordt geadviseerd om de konijnen maandelijks in te sprayen met Anti-myiasis spray om muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen (om Myxomatose te voorkomen).

Wat zijn de symptomen van RHD2?

Een geïnfecteerd konijn zal binnen enkele dagen sterven. Het ziektebeeld duurt langer dan bij RHD1. Er is geen behandeling voor RHD2 (noch voor RHD1). Benauwdheid en bloedingen zijn verschijnselen die bij deze konijnen soms gezien worden. Vaak is er echter niets te zien aan konijnen met deze ziekte totdat ze sterven.

Lopen honden en katten gevaar?

Nee, ondanks dat RHD (en RHD2) net als niesziekte bij de kat Calicivirussen zijn, zijn ze niet besmettelijk voor honden en katten. Een hond of kat die een (wild) konijn vangt of opeet loopt dus geen risico.