Vaak maken ouders zich bezorgd over het gedrag van hun hond wanneer er een baby wordt geboren en thuis zal komen. Je weet tenslotte niet hoe jouw hond daar van tevoren op zal reageren. Het is dan ook belangrijk om dit zo goed mogelijk te laten voorlopen. Een eerste ontmoeting is daarbij enorm belangrijk. Maar hoe zorg je ervoor dat een hond en baby samengaan en die eerste ontmoeting goed zal verlopen? En hoe kun je dit het beste aanpakken? In deze blog gaan we je er meer over vertellen.
Het begint al tijdens de zwangerschap
Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze altijd. Dit geldt ook voor de voorbereiding op de komst van jouw baby. Zo kun je zelfs je hond al voorbereiden op de komst van een baby. Een voorbeeld hiervan is het maken van duidelijke grenzen. Wil je niet dat jouw hond op de bank ligt of in de slaapkamer gaat komen als de baby er is? Oefen dit van tevoren al goed zodat je hond dit gewend is wanneer de baby er daadwerkelijk is. Ook andere aanpassingen zoals het verplaatsen van de hondenmand voor bijvoorbeeld babyspullen kunnen al een geruime tijd voor de bevalling gedaan worden. Dit zorgt ervoor dat jouw hond geen negatieve associaties krijgt met de baby. Daarnaast zijn babygeluiden zoals huilen erg schrikken voor een hond. Om je hond hieraan te laten wennen zou je voor je bevalling al wat geluiden van een huilende baby kunnen laten horen. Zo wordt er later niet meer van opgekeken. Dit kan ook worden gedaan met bijvoorbeeld de kinderwagen. Het is dus van belang om jouw hond tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk te laten wennen aan het idee van een baby.
Wanneer de baby er is
Zoals we al zeiden is een eerste ontmoeting van een hond en baby erg belangrijk. Tijdens de ontmoeting zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo is het belangrijk dat diegene die de baby vasthoudt ontspannen is. Laat je hond op een afstandje rustig alles ruiken en breng hem ook niet meteen te dicht bij de baby. Om jouw hond zo rustig mogelijk te laten reageren, zou je ook van tevoren een goede wandeling kunnen maken. Hierdoor zal de meeste energie weg zijn en zal er wat rustiger worden gereageerd. Verloopt alles goed? Beloon je hond regelmatig door een aai of een snoepje. Let er vooral op gedurende de eerste weken dat niet alle aandacht naar de baby gaat en de hond wordt vergeten. Houdt dan ook het vaste uitlaatschema aan en verander de regels niet. Ook zou je het bezoek op kunnen attenderen om de hond zoals gewoonlijk te begroeten.
Een aantal tips voor het combineren van een baby en een hond
Na de eerste ontmoeting is het belangrijk om niks te forceren. Heeft je hond niet zoveel interesse in de baby? Dwing hem nergens toe en laat hem gewoon zijn gang gaan. Hij komt zelf wel kijken als er behoefte naar is, dwang zal hierbij averechts werken. Het is daarnaast niet verstandig om gedurende de eerste weken jouw hond alleen te laten met de baby. Het hoeft niet te zorgen voor problemen, maar je weet niet wat de reactie zal zijn als een hond alleen is en de baby bijvoorbeeld gaat huilen. De dingen die het vaakst misgaan bij het laten wennen van een hond aan een baby is dat er te weinig aandacht is voor een hond, de hond de baby als een bezit gaat zien en de baby (of peuter) de hond niet respecteert.
Heb je vragen over het laten wennen van een hond aan een baby? Dan kun je altijd contact opnemen via de website van Dierenziekenhuis Eindhoven. Heeft jouw hond last van verlatingsangst en wil je dit trainen voordat de baby komt? In een andere blog vertellen we je hoe je dit moet aanpakken.