Kennelhoest is een veel voorkomende en zeer besmettelijke aandoening van de luchtwegen bij honden. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virale infectie, waarna een bacteriële infectie nog kan volgen. Honden kunnen de ziekte oplopen door direct contact met besmette dieren of door inademing van besmette lucht, vooral op plaatsen waar veel honden samenkomen. In dit artikel zullen we daarom eens wat dieper ingaan op wat kennelhoest bij een hond is en hoe u deze ziekte kunt behandelen en voorkomen.
Wat is kennelhoest?
Kennelhoest staat ook wel bekend als de besmettelijke hondenhoest, omdat deze ziekte zich kenmerkt door een harde droge hoest. Het is een infectieuze ontsteking aan de voorste luchtwegen, die veroorzaakt wordt door het virus Parainfluenza. Soms kan er nog een tweede infectie met een bacterie, de Bordetella-bacterie, plaatsvinden. De hondenhoest is vooral besmettelijk voor andere honden, maar niet voor mensen of katten. Alleen mensen met een slechte weerstand of chronische luchtwegproblemen kunnen ziek worden van kennelhoest. Hetzelfde geldt voor katten, waar de Bordetella-bacterie in sommige uitzonderlijke gevallen niesziekte of longontsteking kan veroorzaken. Vooral voor honden met een verslechterde weerstand of oude honden kan de besmettelijke hondenhoest leiden tot bronchitis of zelfs longontsteking. Ook op cavia’s en konijnen met een verminderde weerstand kan de Bordetella overgedragen worden.
Diagnose van kennelhoest
De diagnose van kennelhoest wordt bij de dierenarts gesteld op basis van de klinische klachten. De ziekteverwekkers voor besmettelijke hondenhoest worden in laboratorium vastgesteld met behulp van een kweek bij bacteriën of een PCR-onderzoek. Kennelhoest lijkt op de hondenziekte, waardoor het raadzaam is ook hierop te laten testen, zeker bij puppy’s.
Oorzaken van deze besmettelijke hondenhoest
De besmettelijke hondenhoest wordt dus veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie. Besmetting vindt meestal plaats, wanneer er direct contact tussen honden heeft plaatsgevonden. In dit geval verspreidt de besmettelijke hondenhoest zich heel snel. Op plekken waar veel honden bij elkaar komen, zoals kennels, uitlaatweiden en puppycursussen, breekt vaak de kennelhoest uit. Ook op indirecte wijze kan een hond besmet worden, bijvoorbeeld via mensen of voorwerpen.
Kennelhoest symptomen
Bij de besmettelijke hondenhoest treden de symptomen vaak plotsklaps op. Let dus goed op onderstaande ziektebeelden:
- Reverse sneezing
- Kokhalzen
- Overgeven van dik, wit slijm
- Flink hoesten
- Niezen
- Snotneus
- Traanogen of ontstoken ogen
- Koorts
- Benauwdheid
Heeft een hond klachten, zoals hierboven benoemd, dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw dierenarts.
Hoelang duurt kennelhoest?
Na een directe besmetting duurt het 1 á 3 dagen voor de eerste symptomen kunnen optreden. Bij een indirecte besmetting kan het wel veertien dagen duren voor de hond symptomen vertoont. Met voldoende rust is een hond na gemiddeld 10 á 12 dagen weer helemaal de oude. Bij gezonde honden is de besmettelijke hondenhoest namelijk vergelijkbaar met een zware griep. Hoelang kennelhoest besmettelijk blijft, is lastig te beantwoorden. Houd voor de veiligheid echter minimaal 7 á 10 dagen aan.
Behandeling van kennelhoest
Milde infecties moet de hond zelf te boven komen. Veel rust is hierbij van belang. Bovendien is het raadzaam om uw hond uit te laten met een borsttuigje, zodat de keel ontzien wordt en geen nieuwe hoestprikkels ontstaan. Een ontstekingsremmer kan de klachten ietwat verminderen of u kunt een hoestdrank geven om de hoestprikkels te laten afnemen. Gebruik geen paracetamol, want die zijn gevaarlijk voor honden. Bij zwaardere infecties schrijft een dierenarts vaak antibiotica voor.
Kennelhoest voorkomen middels vaccinatie
U kunt voorkomen dat uw hond kennelhoest krijgt met vaccinaties. U kunt kiezen voor een injectie of neusdruppels. Deze intranasale optie heeft bij veel artsen de voorkeur, omdat de immuniteit gecreëerd wordt op de plek waar de infectie ontstaat. Een vaccinatie beschermt tegen Bordetella en Parainfluenza, maar niet tegen alle mogelijke verwekkers van de besmettelijke hondenhoest. Na vaccinatie kan een hond dus alsnog besmettelijke hondenhoest krijgen, maar dan in verminderde mate.