Plast jouw hond of kat heel veel? Doet hij kleine plasjes? Of heeft de urine een vreemde kleur? Laat dan een urine onderzoek uitvoeren. De hele maand januari kost dat onderzoek slechts € 15,- (normaal €36,30). De urine wordt standaard gecontroleerd op de aanwezigheid van eiwit, suiker en bloed. Daarnaast gebruiken we de Idexx Sedivue voor een geautomatiseerd onderzoek naar kristallen, blaasgruis en ontstekingscellen.

Helaas! Het ging wel heel erg snel. Zo snel zelfs dat alle gratis winterchecks zijn volgeboekt. We hebben dus helaas geen plek meer voor deze gratis onderzoeken. In februari is het wel mogelijk om het gebit van je huisdier gratis te laten controleren door een van de dierenartsen. Hierover volgt nog meer informatie.

Pagina 1 van 28 > >>

 
   
 

Welkom bij uw dierenarts in Eindhoven - Dierenziekenhuis Eindhoven

17 mei 2017

Interview: huidklachten bij hond en kat


Jeuk, jeuk en nog eens jeuk, daar beginnen de huidproblemen vaak mee. Uw huisdier blijft zich maar krabben, soms zelfs tot bloedens toe. Maar waar komt die jeuk vandaan, en hoe kan het verholpen worden? Het antwoord op deze en andere vragen komt van dierenarts Eline Das. Samen met dierenarts Stijn Peters heeft zij zich verder verdiept in de dermatologie, huidklachten bij honden en katten.

Jeuk, jeuk en nog eens jeuk; Daar beginnen huidproblemen vaak mee. Uw huisdier blijft zich maar krabben, soms tot bloedens toe. Maar waar komt die jeuk vandaan, en hoe kan het verholpen worden? Een antwoord op deze vragen komt van dierenarts Eline Das die net als dierenarts Stijn Peters veel huidproblemen behandelt bij honden en katten. Maak een afspraak voor een dermatologisch consult via onze website of telefoonnummer 040-3040054.

Wat zijn de meest voorkomende huidproblemen bij huisdieren die bij Dierenziekenhuis Eindhoven binnenkomen?

Oorontstekingen zien we heel vaak. In het oor zit namelijk ook huid, en die huid blijkt een gevoelig punt te zijn bij veel dieren. Veel baasjes weten niet dat een terugkerende oorontsteking in de basis onderdeel is van een allergie. Vooral jeuk aan één oor kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een allergie voor voeding. Vanuit een allergie kunnen ze ook last hebben van andere plaatsen op hun huid, zoals tussen de tenen of aan de anaalklieren. Vaak horen wij dan dat de hond door stress aan zijn tenen likt en bijt, terwijl daar eigenlijk een allergie achter zit.

Welke dieren hebben last van dat soort huidklachten?

Dan hebben we het vooral over de hond. Allergische honden likken of bijten aan hun oren, tenen of anaalklieren, maar laten ook hun oksels of liezen vaak niet met rust. Bij katten uit een huidprobleem zich heel anders. Katten hebben vooral jeuk aan hun kop en aan de hals. Die krabben zich helemaal kapot. Of ze trekken de haren uit bij hun buik of boven op de rug. Daarnaast kunnen katten huidontstekingen krijgen waarbij de huid kaal, rood en korstig wordt. Dat heet een eosinofiel granuloom en is heel typisch voor katten. Het ziet er heel naar uit. En dan heb je nog katten met kleine korstjes op de rug. Dat zie je bijvoorbeeld bij een vlooienallergie.

Waar kijkt u naar om een huidprobleem op te lossen?

Het hele dier wordt nagekeken. Ook checken we op vlooien. Wanneer het vermoeden bestaat dat een schimmel of mijt, zoals puppyschurft, de boosdoener is, krabben we een stukje huid af en bekijken we dat onder de microscoop. Met plakband kun je ook kijken naar infecties op de huid, zoals gisten en bacteriën. Dat soort ontstekingen zijn vaak een gevolg van de verminderde huidweerstand. Als we verder niks bijzonders tegenkomen dan kan er gedacht worden aan een allergie. De eerstvolgende stap is om een andere voeding te starten. Zo’n dier krijgt dan 6 á 8 weken een eliminatiedieet. Dat dieet bevat een eiwitbron die anders is dan in de normale voeding. Je moet dan zoeken naar een eiwitbron waarmee dat dier nooit in aanraking is geweest en waar hij in theorie dus niet allergisch voor zou kunnen zijn. Zo moet in een paar  weken duidelijk worden of de huid er beter van wordt.

Wat doet u als het niet aan de voeding ligt?

De allergie kan heel goed komen van stoffen uit de omgeving, dit wordt een atopie genoemd. Net zoals bij mensen met hooikoorts zijn er ook dieren die allergisch zijn voor huisstofmijten, graspollen, boompollen of andere beestjes en stofjes uit de omgeving. Bij de hond kunnen we veel doen om een atopie te onderzoeken en behandelen. Bekend van mensen met hooikoorts is de huidtest. Daarbij worden allergenen, bijvoorbeeld stukjes van huisstofmijten of grassen onder de huid gespoten om te zien of de huid erop reageert. Naast een huidtest kunnen we ook een bloedtest doen naar atopie. Het beste is een combinatie van beide testen.

Lees verder over deze testen

Aan de hand van de uitslag van de huidtest en bloedtest kan een desensibilisatiekuur worden gemaakt. Die kuur bevat de stoffen waar de hond allergisch voor is. Hij wordt dus voor ieder dier op maat gemaakt. Met zo’n behandeling ga je de afweer uitdagen. Door elke twee tot vier weken een injectie te geven verminder je de allergie. In tegenstelling tot dezelfde behandeling bij mensen, moeten de injecties bij de hond levenslang worden gegeven. Zo kan een hond met minder jeuk door het leven. We weten uit onderzoek dat de desensbilisatiekuur voor meer dan 80 procent van de honden succesvol is. Het duurt meestal wel een paar maanden voordat je het maximale effect bereikt. In het begin zul je de jeuk moeten verminderen met medicijnen, shampoos en/of voedingssupplementen.

Lees verder over wat shampoos kunnen betekenen voor uw dier

En kunnen katten ook last hebben van atopie?

Ja zeker, bij katten zie je deze vorm van allergie ook. De bekendste vorm is de vlooienallergie. Die katten hebben jeuk, maar je vindt nooit vlooien bij ze. Die katten ruimen die vlo zo snel mogelijk op. Maar intussen zijn ze wel meerdere keren door de vlo gebeten en hebben ze verschrikkelijke jeuk. Meestal vind je wel vlooien op de andere dieren in huis, want die hebben nauwelijks last van de vlooien. Alleen door elk dier in huis te behandelen met een goed vlooienmiddel voorkom je zo’n irritatie. Andere oorzaken van een atopie zijn bij de kat wat lastiger te achterhalen. Heb je een duidelijk resultaat met de huid- of bloedtest dan kun je aan de slag met het desensibiliseren. Maar in een aantal gevallen kom je er gewoon niet achter wat de oorzaak is van de allergie. Wanneer de jeukklachten aanwezig blijven ga je met medicijnen de jeuk en ontstekingen onderdrukken.

Kunnen ook andere dieren last hebben van atopie of voedselallergie?

Het kan zeker. Bij mensen zie je heel wat allergieën voorkomen. Hoe schoner de omgeving waarin je opgroeit, hoe groter de kans. Daarnaast speelt ook je erfelijke aanleg een grote rol. Bij konijnen zien we wel eens allergieën, maar er is niet veel over bekend.

Wat kan er gebeuren als een huisdier niet behandeld wordt?

Dan gaan ze er echt heel ziek uit zien, met een heftig aangetaste huid. Ze krijgen allemaal wondjes doordat ze zichzelf gaan likken, bijten en krabben vanwege de jeuk. De kans op infecties wordt groter. Er komen allemaal bacteriën en gisten in de huid, die de pijn- en jeukklachten verergeren. Dan krijg je veel meer vervelende huidplekken die vaak ook behoorlijk gaan stinken, dat is heel vervelend en pijnlijk voor het dier zelf en vervelend voor het baasje.

Zijn er rassen die een verhoogd risico hebben op huidklachten?

Jazeker. We zien hondenrassen waarbij allergieën heel veel voorkomen. Franse buldoggen, labradors en Duitse herders zijn een paar van de rassen die meer kans hebben op het ontwikkelen van een allergie. En ook bij de Labradoodle zien we steeds meer allergieën. En dat terwijl die honden juist gefokt zijn voor mensen met een allergie.

Wat zou u afsluitend tegen de lezers willen zeggen?

Ontvlooi je huisdier regelmatig om een vlooienallergie uit te sluiten. Als je merkt dat je hond of kat vaker met zijn hoofd schudt, aan zijn oren krabt of aan zijn voetjes likt, dan is het goed om daarover te praten met je dierenarts. Het is ècht heel vervelend als jouw huisdier met jeuk rondloopt. Jeuk is in sommige gevallen nog erger dan pijn. Dat wil je niet voor je dier.

Maak nu een afspraak

 

Deel deze pagina op: E-mailE-mail TwitterTwitter FacebookFacebook LinkedInLinkedIn


 
 
Laatste nieuws:
Urine onderzoek slechts €15,-
Urine onderzoek slechts €15,-

Plast jouw hond of kat heel veel? Doet hij kleine plasjes? Of heeft de urine een vreemde kleur? Laat dan een urine onderzoek uitvoeren. De hele maand januari kost dat onderzoek slechts € 15,- (normaal €36,30). De urine wordt standaard gecontroleerd op de aanwezigheid van eiwit, suiker en bloed. Daarnaast gebruiken we de Idexx Sedivue voor een geautomatiseerd onderzoek naar kristallen, blaasgruis en ontstekingscellen.

|
Winterchecks VOL!
Winterchecks VOL!

Helaas! Het ging wel heel erg snel. Zo snel zelfs dat alle gratis winterchecks zijn volgeboekt. We hebben dus helaas geen plek meer voor deze gratis onderzoeken. In februari is het wel mogelijk om het gebit van je huisdier gratis te laten controleren door een van de dierenartsen. Hierover volgt nog meer informatie.

|
Nieuw: echoservice
Nieuw: echoservice

Bij Dierenziekenhuis Eindhoven maken we dagelijks echo's van uw dier. Het gaat dan met name om buikecho's. Om deze service aan te vullen komt dierenarts Anna Poldervaart vanaf donderdag 16 november maandelijks langs om echo's te maken van het hart. Daarnaast biedt zij ook de mogelijkheid om buikecho's te maken, zodat ook bijvoorbeeld niercysten of levershunts in beeld kunnen worden gebracht. De echoscopiste is weer aanwezig op donderdag 18 januari. Maak een afspraak door te bellen 040-3040054 of mail naar info@dzeh.nl.

|
Voordeel met je Wafpas
Voordeel met je Wafpas

Betaal vanaf nu je rekening bij Dierenziekenhuis Eindhoven met de Wafpas. Met deze betaalpas krijg je alleen maar voordeel. Zo kun je er tegoed opzetten. Elke keer dat je de Wafpas opwaardeert krijg je gratis extra tegoed. Of je kiest voor een gratis ontworming, vlooienbestrijding of enting. Jij bepaalt je eigen voordeel. Vraag nu een Wafpas aan op www.wafpas.nl en bespaar! Tot en met 30 november krijg je tot 20% extra tegoed!

|
Verslag Kerstdiner voor Honden
Verslag Kerstdiner voor Honden

Het allerleukste Kerstevenement van het jaar is weer voorbij: het Kerstdiner voor Honden. Op zondag 17 december bezochten meer dan 120 honden dit Eindhovense evenement op de Markt van Eindhoven. Zij genoten van een heerlijk feestmaal en de gezellige Kerstsfeer. Verslagen van het Kerstdiner voor Honden staan in het Eindhovens Dagblad van 18 december en online op ed.nl en omroepbrabant.nl. Bekijk ze hier.

|
Winnaar FD Gazelle Award 2017
Winnaar FD Gazelle Award 2017

Op donderdag 9 november staat het Evoluon in het teken van de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Op die dag worden de FD Gazellen Awards van 2017 voor de zuidelijke provincies uitgereikt. Dierenziekenhuis Eindhoven is ook in het Evoluon aanwezig om een Award in ontvangst te nemen. Daarmee is het de eerste dierenartspraktijk van Nederland die een FD Gazellen Award ontvangt. Daarnaast is Dierenziekenhuis Eindhoven genomineerd voor een DAP Award. Op 20 november wordt uit de drie genomineerde dierenartsenpraktijken de winnaar geselecteerd aan de hand van een jurybezoek en stemmen.

|